10.04.2015: WSJ: Exercițiile militarilor ruși în Transnistria au scopul să apropie Moldova de Moscova

Exerciții militare de joi în regiunea transnistreană sunt menite să creeze impresia că Vladimir Putin ar putea recurge la acțiuni mai drastice pentru a supune Republica Moldova, scrie publicația World Street Journal, citată de Agora.

 

Potrivit mass-media ruse, 400 de militari ruși au participat joi la exerciții în Transnistria. Trupele ruseşti staționate în regiunea transnistreană au tras aproximativ 100 000 de unităţi de muniţie, scrie WSJ.

 

După ce a anexat Crimeea și a acceptat concesiile Occidentului în estul Ucrainei, Vladimir Putin a pus ochii pe teritoriul între Marea Baltică și Marea Neagră pe care Moscova îl consideră domeniul său imperial de drept. Dl. Putin, de asemenea, lansează moldovenilor avertismente cerându-le să-și abandoneze visele lor integraționiste la Europa Occidentală.

 

Autorii articolului califică Republica Moldova drept o țară „blestemată cu o politică coruptă și o structură parlamentară sofisticată. Cu toate acestea, majoritatea alegătorilor moldoveni în ultimele trei scrutine parlamentare au optat pentru guvernele liberale, pro-occidentale”.

 

„Exerciții militare de joi sunt menite să creeze impresia că Vladimir Putin ar putea recurge la acțiuni mai drastice pentru a supune țara sfidătoare. Am dori să presupunem că reacția Occidentului la astfel de acțiuni ar fi mai dure decât au fost până acum în Ucraina. Totuși, nu contăm întru-totul pe această presupunere”, conchid jurnaliștii americani.

 

Sursa: http://agora.md/stiri/7637/wsj-exercitiile-militarilor-rusi-in-transnistria-au-scopul-sa-apropie-moldova-de-moscova