10.04.2014: Reprezentaţii Guvernului, în Zona de Securitate. Ce le-au promis oficialii de la Chişinău localnicilor din Doroţcaia

Reprezentaţi ai tuturor ministerelor au discutat astăzi cu localnicii satuluiDoroţcaia, raionul Dubăsari, despre problemele pe care aceştia le întâmpină în Zona de Securitate. Demnitarii au efectuat această deplasare dat fiind că un grup de locuitori şantajează autorităţile că vor cere ca Doroţcaia să treacă în jurisdicţia Tiraspolului.

La întâlnirea cu reprezentaţii Guvernului de la Chişinău au participat sute de locuitori ai satului Doroţcaia. Oamenii i-au întrebat pe oaspeţii de la Chişinău când vor avea acces la loturile lor de pământ aflate după traseul Tiraspol-Camenca. Dar şi despre pensiile şi îndemnizaţiile pe care le primesc şi care sunt mai mici decât cele din stânga Nistrului.

Oficialii moldoveni au promis că vor găsi soluţii pentru problemele abordate cât mai curând posibil şi că ei vor verifica modul în care aceste soluţii vor fi aplicate. Totodată, ei i-au chemat pe localnici să nu se lase intimidaţi de administraţia de la Tiraspol. Pe de altă parte, mulţi dintre locuitorii din Doroţkaia s-au pronunţat împotriva organizării referendumului privind trecerea satului în jurisdicţia autorităţilor separatiste. Iar liderul grupului de iniţiativă pentru organizarea plebiscitului a refuzat să vorbească cu presa.

Reprezentanţii Guvernului de la Chişinău i-au chemat pe localnici să nu creadă promisiunilor făcute de regimul separatist de la Tiraspol. 

“Am prevăzut o alocaţie pentru doamnele de la vârsta de 55 până la 60 ani, bărbaţii de la 60 până la 62 ani, indiferent de faptul lucrează sau nu, pentru a nu avea acea tentaţie de a cădea pradă acelor propuneri de a-şi stabili pensia din Transnistria”, a declarat ministrul adjunct al Muncii Sergiu Sainciuc.

“Trebuie să păstrăm liniştea. Sperăm în identificarea unei soluţii în vederea asigurării accesului la pământurile în cauză. Facem apel şi la partenerii internaţionali ca dreptul la muncă al acestor pământuri să fie asigurată”, a spus şeful Biroului pentru Reintegrare, Gheorghii Balan.

Majoritatea locuitorilor din Doroţcaia spun că nu acceptă ca satul lor să treacă în jurisdicţia Tiraspolului:

“În sat predomină părerea că regiunea trebuie să fie parte componentă a Moldovei. Moldova trebuie să fie un stat unitar. Şi întâlniri de acest gen trebuie organizate mai des”.

“Suntem mulţumiţi că au venit, ne-au atras atenţie. Trebuie să stabilească un timp în care vor fi soluţionate problemele”.

“Aşteptăm pensii. Oamnii au lucrat 40 ani la fermă şi primesc 600 lei pe lună. Este diferenţă dintre 600 lei la noi şi 1600 în Transnistria!”.

Se pare că nici liderul grupului de iniţiativă, din care fac parte 17 oameni, nu mai este atât de hotărât să organizeze referendumul. El a refuzat să facă declaraţii pentru presă.

Anterior, premierul Iurie Leancă a precizat că majoritatea absolută a locuitorilor din satul Doroţcaia vrea să rămână în subordinea autorităţilor constituţionale. Iar preşedintele Parlamentului, Igor Corman, a promis că, în cooperare cu Guvernul, deputaţii vor soluţiona problema.

 

Sursa: http://www.publika.md/reprezentatii-guvernului–in-zona-de-securitate–ce-le-au-promis-oficialii-de-la-chisinau-localnicilor-din-dorotcaia-video_1881731.html