10.02.2016: Reg. transnistreană este în comă economică, dar Şevciuk vrea să spargă banii pe o reprezentanţă permanentă a separatiştilor la Moscova

„Trebuie să lucrăm în acest domeniu, ca măcar reprezentanții, printr-o schemă oarecare, să fie prezenți la Moscova, pentru menținerea contactelor operative pe chestiunile care interesează Transnistria și Rusia, în cadrul procesului de mediere în format «5+2». Scopul pentru anul 2016, este de a găsi variante posibile”, a declarat Şevciuk, citat de Deschide.md.

„Este clar că vom avea cheltuieli, însă, din contul optimizărilor cheltuielilor de către MAE de la Tiraspol, va trebui de luat în considerație și munca efectivă în crearea reprezentanței la Moscova”, a adăugat liderul separatist.

Deşi Rusia, entitatea paternalistă a separatiştilor de la Tiraspol, nu pare dispusă a recunoaşte independenţa regiunii transnistrene, autorităţile din stânga Nistrului au anunţat recent că vor să organizeze un referendum pentru a se rupe ca stat independent de Republica Moldova.

Ultima cerere de independenţă din partea Tiraspolului a fost în 2014. Membrii de atunci ai Sovietului Suprem au transmis solicitarea Dumei de Stat din Federaţia Rusă, OSCE şi misiunilor ONU. Separatiştii susţin că, în 2006, peste 97% din locuitorii regiunii transnistrene ar fi optat pentru anexarea la Federaţia Rusă. A urmat apoi o campanie de strângere de semnături pentru independenţă care avea să se transforme rapid într-o comedie bufă, avându-l ca protagonist pe nimeni altul decât vicepremierul rus Dmitri Rogozin. În momentul în care Dmitri Rogozin se afla în drum spre Moscova cu vraful de semnături, avionul acestuia a fost întors din drum și a aterizat pe Aeroportul Internaţional din Chișinău. Autoritățile i-au confiscat o parte din liste, însă Rogozin a reuşit totuşi să ducă în Rusia circa 155.000 de semnături din cele peste 185.000.

 

Sursa: http://infoprut.ro/43025-reg-transnistreana-este-in-coma-economica-dar-sevciuk-vrea-sa-sparga-banii-pe-o-reprezentanta-permanenta-a-separatistilor-la-moscova.html