10.01.2015: Regimul de la Tiraspol se teme de străini. Ce a făcut Şevciuk pentru a restricţiona accesul nerezidenţilor

Străinii care vor intra în regiunea transnistreană ar putea să fie obligaţi să prezinte o invitaţie sau să obţină permis de la structurile pentru migraţie de la Tiraspol. Este o nouă inițiativă a liderului separatiștilor, Evgheni Șevciuk.

Pentru cele două documente va fi stabilită şi o taxă. Aceste prevederi sunt incluse într-un proiect care a fost trimis pentru examinare sovietului suprem de către liderul separatist Evgheni Şevciuk.

Procedura de obţinere a acestor documente va fi stabilită ulterior. În proiect se mai precizează că va fi întocmită şi o listă a ţărilor asupra cărora aceste prevederi nu se vor răsfrânge.

Proiectul stabileşte şi motivele care pot duce la refuzul de a permite intrarea în stânga Nistrului, precum ameninţarea securităţii regiunii, nereguli la traversarea hotarului administrativ, dar şi datorii la impozite. În cazul în care documentul va fi aprobat, va intra în vigoare peste trei luni de la data publicării.

Cei mai mulți dintre oameni care traversează hotarul administrativ cu regiunea transnistreană spun că vor fi afectați de noile reguli

”O să se blocheze singuri acolo și o să moară de foame. Scopul vine de la Kremlin, nu de la ei. Indicațiile vin de la Moscova.”

”El vrea să îmbogățească statul din ajutorul oamenilor. Asta îi dreptate la noi? Trebuie să hotărască Guvernul, să se înțeleagă între ei.”

”Nu trebuie să existe nici un blocaj. Trebuie să circulăm liber aici. Nici nu trebuie să îndeplinim fișa de emigrare. Asta e țara noasta, e Moldova. De ce ne-au separat ?”

Alţii salută însă noile reguli elaborate pentru străini.

”Este corect. Cei care vor să meargă în Europa, să plece! Noi trebuie să fim cu Moscova, cu Tiraspolul. Oamenii vor înțelege că au rămas singuri și au uitat de frații de dincolo. Să-i înădușe pe moldoveni!”

“În procesul de adoptare a acestei legi vor exista foarte mari probleme, fie acestor cetăţeni nu si le vor permite, fie aceşti cetăţeni vor fi deportaţi. Sunt nişte aspecte pur teoretice care lasă spaţiul foarte mult pentru interpretare. Prin adoptarea acestor norme va fi o politică închisă, exact o politică pe care o promovează Federaţia Rusă”, a comentat Alexandru Zubco, juristul asociaţiei “Promolex”.

 

Sursa: http://www.publika.md/regimul-de-la-tiraspol-se-teme-de-straini–ce-a-facut-sevciuk-pentru-a-restrictiona-accesul-nerezidentilor_2207111.html