09.03.2015: Aşa-zisa banca centrală de la Tiraspol a aruncat un milion de dolari pe piaţa valutară!

Aşa-zisa Banca centrală de la Tiraspol a aruncat pe piaţa valutară din stânga Nistrului un milion de dolari, pentru a calma spiritele în rândul populaţiei. Banii au ajuns la cele mai populare 30 case de schimb valutar din Tiraspol şi la alte 10 din Bender, anunţă presa din regiunea transnistreană.

Următoarele la rând vor fi casele valutare din alte localităţi din stânga Nistrului. Specialiştii locali prognozează că la etapa iniţială, populaţia va cumpăra valută pentru a-şi face rezerve şi pentru a-şi converti economiile în valută, după care cererea de valută se va reduce.

„Pentru ca dolarii să ajungă la mai mulţi doritori, dar şi pentru a nu se face speculaţii, s-a convenit ca suma maximă de valută ce poate fi solicitată de o persoană la un ghişeu să nu depăşească 300 de dolari”, mai anunţă aceeaşi sursă.

Şef-adjunct al băncii de la Tiraspol, Alexandr Leanca a declarat că acum valuta va putea fi cumpărată”în cantităţi suficiente” nu doar de agenţi economici, dar şi de populaţie.

Reamintim că la finele anului trecut, liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a recunoscut la o conferinţă de presă că regiunea are probleme în asigurarea regiunii cu valută.

„Este adevărat că există probleme mari în asigurarea regiunii cu valută lichidă”, a declarat atunci Şevciuk.

Potrivit lui, deficitul de valută s-ar fi datorat reducerii abrupte a veniturilor vamale de pe urma impozitării mărfurilor importate prin Ucraina, dar şi din cauza imposibilităţii de a introduce valuta pe teritoriul regiunii.

„În prezent noi nu avem posibilitate de a aduce valută, pentru că la solicitarea Republicii Moldova, Ucraina a închis toate conturile băncilor de la Tiraspol din instituţiile financiare ucrainene”, a precizat atunci Şevciuk.

 

Sursa: http://www.moldova.org/asa-zisa-banca-centrala-de-la-tiraspol-a-aruncat-un-milion-de-dolari-pe-piata-valutara/