09.09.2016: MAEIE condamnă comportamentul ”sfidător” al trupelor ruse în regiunea transnistreană

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene îşi exprimă nedumerirea în legătură cu comportamentul sfidător al Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR) aflat ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, care, în pofida demersurilor insistente ale autorităţilor de la Chișinău continuă să desfăşoare diferite activităţi militare care generează noi tensiuni în relaţiile moldo-ruse.

Potrivit diplomației de la Chișinău, ”un atare comportament al trupelor ruse, dislocate pe teritoriul Republicii Moldova fără consimțământul autorităților moldoveneşti, nu poate fi calificat altfel decât ca o sfidare la adresa unui stat suveran şi ca o încălcare grosolană a principiilor dreptului internaţional.

După cum este evident aceasta linie de conduită politico-militară subminează respectul faţă de Federaţia Rusă care pretinde că joacă un rol constructiv şi nepărtinitor în calitate de mediator în procesul de negocieri vizând reglementarea conflictului transnistrean. Or, este greu de imaginat că cineva crede în faptul că zângănitul de arme poate contribui la întărirea încrederii între cele două maluri ale Nistrului şi la  crearea unei atmosfere propice pentru desfăşurarea negocierilor în formatul „5+2”, se arată într-o declarație a MAEIE.

În aceste circumstanţe, se impune în mod imperios retragerea completă şi necondiţionată a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova conform deciziilor Summit-ului OSCE de la Istanbul din 1999 şi demararea unor negocieri pertinente cu privire la transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internaţional, se menționează în aceeași notă.

Amintim că MAEIE a condamnat și acum aproximativ o lună exercițiile militare desfășurate de forțele armate a regiunii separatiste împreună cu GOTR

 
Sursa: http://www.radiochisinau.md/maeie_condamna_comportamentul_sfidator_al_trupelor_ruse_in_regiunea_transnistreana-37546