09.08.2014: Republica Moldova pledează pentru reluarea activităţii normale a Comisiei Unificată de Control

Comunicat de presă

8 august 2014

Republica Moldova pledează pentru reluarea activităţii normale

a Comisiei Unificată de Control

Pe 7 august 2014, la Bender, într-o şedinţă ordinară s-a reunit Comisia Unificată de Control, prezidată de către co-preşedintele din partea Federaţiei Ruse. În cadrul şedinţei, delegaţia Republicii Moldova a pledat pentru reluarea activităţii normale a Comisiei Unificate de Control şi pentru soluţionarea în comun a problemelor stringente în Zona de securitate.

Delegaţia Republicii Moldova şi-a reiterat îngrijorarea în legătură cu sporirea numărului cazurilor de încălcare a reglementărilor ce vizează Zona de securitate, precum extinderea neautorizată a infrastructurii posturilor structurilor de forţă transnistrene la intrare în or. Bender, blocarea circulaţiei libere a cetăţenilor şi transportului, introducerea regimului înregistrării cetăţenilor care intră în regiunea transnistreană ş.a. În acest sens, delegaţia RM a venit cu o serie de propuneri cu privire la subiectul libertăţii circulaţiei, pentru a fi  incluse în ordinea de zi, fapt ce ar permite examinarea complexă a problemelor stringente din Zona de securitate.    

Delegaţia de la Tiraspol a respins categoric propunerile Chişinăului, fără a prezenta careva argumente plauzibile şi soluţii pentru depăşirea problemelor identificate, fapt ce împiedică asigurarea exercitării eficiente a atribuţiilor CUC şi anume monitorizarea situaţiei şi asigurarea stabilităţii în Zona de securitate.

În lipsa consensului, Copreşedintele CUC din partea Federaţiei Ruse a suspendat discuţiile până la şedinţa următoare, care va avea loc la Bender pe data de 14 august 2014.

Reamintim că din 26 iunie curent şi până în prezent, delegaţiile din cadrul CUC nu au găsit consensul pentru a aproba ordinea de zi şi a desfăşura şedinţele ordinare ale Comisiei. 

 

Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control

Biroul pentru reintegrare

http://reintegrare.gov.md