09.07.2015: Rusia avertizează că în Transnistria ar putea izbucni un nou conflict armat

Transformarea operaţiunii de menţinere a păcii din Transnistria într-o misiune de poliţie multinaţională ar putea agrava situaţia şi provoca un nou conflict armat, a declarat ambasadorul rus Serghei Gubarev, care reprezintă Moscova la negocierile privind soluţionarea conflictului transnistrean, într-un interviu pentru agenția TASS.

“În discursurile lor oficiale, liderii moldoveni (şi nu numai ei) cer constant transformarea operaţiunii de menţinere a păcii din Transnistria într-o misiune de poliţie multinaţională, în pofida faptului că preşedinţii Republicii Moldova, regiunii transnistrene şi Rusiei au apreciat rolul său stabilizator într-o declaraţie comună semnată la Moscova în martie 2009”, a declarat miercuri Gubarev, scrie Realitatea.md.

“Faptul că niciun membru al forţei de menţinere a păcii nu a murit de la începutul operaţiunii dovedeşte că aceasta a fost eficientă”, a apreciat el.

“Transformarea operaţiunii de menţinere a păcii din zona de securitate ar putea duce părţile implicate către o nouă confruntare armată. Dacă acesta este rezultatul dorit de susţinătorii transformării, ei vor purta întreaga responsabilitate pentru apariţia unui nou punct de tulburări”, a subliniat Gubarev.

Pe de altă parte, diplomatul a declarat că Rusia este îngrijorată de stagnarea negocierilor în vederea soluţionării conflictului transnistrean în formatul 5+2.

“Doar două conferinţe, în loc de cinci sau şase convenite de părţi, au fost organizate în 2014 şi nu au reuşit să aibă nicio întâlnire oficială din ianuarie până în iunie 2015”, a precizat Gubarev. “Principala cauză a acestei situaţii este deteriorarea continuă a dialogului între autorităţile moldovene şi cele transnistrene”, a apreciat el.

“Dar mediatorii internaţionali ar trebui să aibă un cuvânt de spus în remedierea situaţiei”, a afirmat acesta. “Lucrăm activ atât cu părţile (implicate în conflict), cât şi cu mediatorii. Credem că pauza (în negocieri) ar trebui să se încheie, pentru că reluarea procesului în 2011, după o pauză de şase ani, a fost costisitoare pentru toată lumea”, a conchis diplomatul rus, potrivit Mediafax, care citează agenția TASS.

 

Sursa: http://point.md/ro/noutati/politica/rusia-avertizeaza-ca-in-transnistria-ar-putea-izbucni-un-nou-conflict-armat