09.07.2015: Noi acuzații la Tiraspol: „Chișinăul deschide săptămânal dosare penale împotriva oamenilor de afaceri”

Autorităţile din Republica Moldova şi Ucraina agravează criza din Transnistria, a acuzat așa-zisul ministru de externe de la Tiraspol, Nina Ştanski, în timpul unei întâlniri cu Radojko Bogojevici, emisarul special al preşedintelui OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean.

„Trebuie să spun că activităţile autorităţilor moldovene şi ucrainene, din păcate, continuă să agraveze criza din Transnistria”, a afirmat Ştanski.

Comerţul regiunii cu agenții economici din dreapta Nistrului a scăzut cu 24%, cu aproximativ 75 de milioane de dolari. Scăderea importurilor a fost de 170 de milioane de dolari.

„Companiile transnistrene implicate în activităţi economice externe se confruntă cu grave probleme logistice, fiind forţate să îşi reorienteze comerţul de la rutele tradiţionale la cele care nu sunt avantajoase din punct de vedere economic”, afirmă Ștanski, citată de agenția Tass.

Transnistrenii se plâng că autoritățile de la Chișinău continuă să deschidă dosare penale, al căror număr creşte săptămânal. „Proceduri penale sunt lansate nu numai împotriva oficialilor, ci şi contra oamenilor de afaceri implicaţi în comerţul cu ţările vecine”, a precizat Ştanski.

Radojko Bogojevici a afirmat că urmăreşte evoluţia situaţiei din Transnistria și va încerca să caute soluții împreună cu reprezentanții Chișinăului.

El i-a transmis lui Ștanscki un mesaj din partea preşedintelui în exerciţiu al OSCE, ministrul sârb de Externe, Iviţa Dacici. „Serbia, în calitate de stat care deţine preşedinţia OSCE, susţine continuarea dialogului în încercarea de a găsi o soluţie politică, singura soluţie corectă pentru orice conflict”, a fost mesajul lui Dacici.

 

Sursa: http://ziarulnational.md/noi-acuzatii-la-tiraspol-chisinaul-deschide-saptamanal-dosare-penale-impotriva-oficialilor-si-oamenilor-de-afaceri/