09.03.2017: TIRASPOLUL A MICŞORAT TAXELE VAMALE LA HAINE, PENTRU A REDUCE „TURISMUL MARFAR” AL TRANSNISTRENILOR ÎN MOLDOVA

Taxele vamale la articolele vestimentare importante în Transnistria au fost micşorate cu 5-10%. O decizie în acest sens a fost luată de guvernul autoproclamatei RMN la iniţiativa Ministerului Dezvoltării Economice, pentru a reduce „turismul marfar” al transnistrenilor în Moldova şi Ucraina.

Potrivit agenţiei INFOTAG, ministrul Dezvoltării Economice, Serghei Obolonic, a argumentat necesitatea aprobării aceste hotărâri prin faptul că, în urma proceselor de devalorizare din ultimii ani, în regiune s-au creat un şir de factori care au dus la apariţia „turismului marfar”.

„O consecinţă a acestui fenomen este reducerea volumului importurilor de haine în loturi comerciale. În 2015, volumul importului în republică s-a redus de trei ori, în 2016 – de 4,5 ori comparativ cu 2014. Totodată, se atestă o reducere a numărului de persoane angajate în sfera micului business. În 2014, în acest domeniu activau 29% din populaţia ocupată, iar în 2015 activau 26%”, a spus el, amintind că 2017 „a fost declarat anul antreprenorului”.

Potrivit lui, din acest motiv, statul trebuie să ia măsuri pentru intensificarea activităţii antreprenorilor locali, inclusiv prin reglementarea tarifelor vamale, fapt ce permite asigurarea competitivităţii în condiţii de comerţ.

Potrivit hotărârii, dacă anterior taxa vamală medie pentru importul de haine constituia 20%, acum aceasta este 10-15%. Se preconizează că adoptarea acestui document va permite reducerea preţului la produsul finit comercializat de antreprenori pe piaţa internă, precum şi va permite majorarea importurilor de mărfuri în regiune.

 

Sursa: http://www.infotag.md/rebelion-ro/241602/