09.03.2015: Reportaj marca Rossia 24 despre politica sinucigașă pro-europeană a Chișinăului și grădinițele construite de ruși în Transnistria

Chișinăul menține o politică sinucigașă pro-europeană, Kievul a dat o lovitură puternică în economia Transnistriei, autoritățile de la Tiraspol au fost nevoite să reducă salariile și pensiile cu o treime, Rusia este cea care construiește grădinițe pentru copiii moldoveni și încearcă să păstreze „limba moldovenească” în grafie chirilică. Aceste teme sunt abordate de cunoscutul jurnalist rus Dmitri Kiselev în emisiunea sa Vesti Nedeli de la postul de televiziune Rossia 24.

„Războiul civil din Ucraina influențează Transnistria. Nu e o glumă, dar în regiunea Odesa, la hotar cu republica separatistă, ucrainenii sapă un șanț de 450 de kilometri – se tem de invazie. Pe de altă parte – Chișinăul, care menține încă politica sinucigașă pro-europeană și nu ține cont de pierderile evidente”, spune Dmitri Kiselev.

În reportaj se critică decizia Kievului de a săpat șanțul anti-tanc de-a lungul segmentului transnistrean al hotarului moldo-ucrainean, precum și distrugerea drumurilor de câmp din regiunea Odessa care duc spre nerecunoscuta republică.

Pe lângă pașaportul republicii nerecunoscute, cu care nu poți trece hotarul, toți dețin pașapoartele Republicii Moldova, Ucrainei sau a Rusiei. Pașapoartele moldovenești sunt cele mai solicitate, deoarece bărbaților cu documentul rusesc le este interzis să intri pe teritoriul Ucrainei, iar cu cel ucrainean poți fi reținut de ofițerii din comisariatele militare.

După o blocadă economică de mai mulți ani din partea Republicii Moldova, acum nerecunoscuta republică a primit o lovitură puternică din partea Ucrainei. „Am pierdut aproape integral piața ucraineană. În 2014, nu mai livrăm producția acolo”, spune Vladimir Trandafir, directorul general al uzinei „Elektromaș”.

Autoritățile transnistrene au fost nevoite să reducă salariile și pensiile cu o treime. „Există un pericol de colaps socio-economic. Presupun că acesta este scopul celor care în Republica Moldova și Ucraina coordonează această politică. Obiectivul lor este să ne facă săraci, să devenim mai loiali la negocieri”, susține pretinsul ministru al rmn, Nina Ștanski.

Ajutoarele umanitare venite din partea Rusiei au contribuit la construirea mai multor instituții preșcolare. „Buburuza este se pare, nu doar în Transnistria, unica grădiniță cu adevărat moldovenească. Cărți pentru copii în grafie autentică chirilică. În Republica Moldova, acestea sunt de negăsit. Românizarea totală a Chișinăului nu s-a limitat la trecerea la alfabetul latin, dar a denaturat limba cu gramatica românească”, se arată convinși autorii reportajului.

 

Sursa: http://agora.md/stiri/6664/reportaj-marca-rossia-24-despre-politica-sinucigasa-pro-europeana-a-chisinaului-si-gradinitele-construite-de-rusi-in-transnistria