09.03.2015: CONCLUZIE-ȘOC: Victor Osipov va deveni un vîrf de lance îndreptat împotriva instituției în care lucrează!

În documentul cu recomandări înmînat premierului Gaburici pe data de 4 martie de către partenerii de dezvoltare se conține un capitol întreg dedicat Transnistriei. Lista solicitărilor este de-a dreptul uluitoare și, probabil, domnul Osipov a înghițit noduri atunci cînd le-a citit pentru prima dată. Despre aceasta scrie, într-o analiză publicată pe www.politicon.md, cunoscutul analist politic Corneliu Ciurea.

După cum relatează TRIBUNA, el precizează că, în primul rînd, este vorba de recunoașterea publică imediată a faptului că reintegrarea Republicii Moldova este o prioritate naţională de vîrf. ”Trebuie să menționăm că, în pofida interesului ocazional pentru regiunea transnistreană, Guvernul Republicii Moldova a refuzat să facă declarații angajante în această chestiune. De exemplu, poziția lui Iurie Leancă se rezuma pînă nu demult la faptul că eurointegrarea este mai importantă decît reintegrarea și că are rost să te ocupi de reglementarea transnistreană doar după ce aderi sub o formă sau alta la UE. Această solicitare expresă a partenerilor occidental somează guvernul Moldovei să-și schimbe optica și să considere problematica transnistreană cel puțin la fel de importantă ca procesul de integrare europeană”, notează sursa.

Corneliu Ciurea afirmă că, ”în al doilea rînd, Guvernul Moldovei este rugat să grăbească negocierile cu Transnistria în ceea ce privește includere ei în Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător într-un format trilateral (Chișinău-Tiraspol-Bruxelles)”. ”Chișinăul a tărăgănat acest proces, considerînd că de discutarea acestui subiect ar trebui să fie preocupat în special Tiraspolul. De asemenea, Chișinăului i se cere elaborarea unui plan de reglementare a conflictului care ar putea fi pus în aplicare pe o perioadă de 5 ani. Și această somație prinde Chișinăul  pe picior greșit pentru că pe parcursul ultimilor ani nimeni nu a gîndit strategic și n-a avut grijă să gîndească asemenea gen de viziuni”, susține analistul.

El notează că, ”în al treilea rând, Chișinăului i se sugerează să rezolve problema dosarelor penale intentate persoanelor din Transnistria care dețin funcții de răspundere”. ”O asemenea solicitare pune în dificultate organele noastre de ordine întrucât ele au acționat mai curînd la presiunea unor organizații nonguvernamentale care preferau să acționeze Guvernul Republicii Moldova în judecată pentru orice încălcare a drepturilor omului în regiune. Domnul Osipov va avea o misiune dificilă de a găsi o procedură mai mult sau mai puțin legală pentru a rezolva această problemă”, se mai spune în analiză.

Totodată, Corneliu Ciurea susține că, ”în documentul partenerilor se conțin și câteva vești bune pentru Victor Osipov”. ”În special, este vorba de sporirea capacităților Biroului pentru Reintegrare, uitat de Guvern, rămas fără resurse și ducînd o existență umilitoare. Cu toate acestea, esența documentului este destul de neplăcută pentru Chișinăul oficial care va fi constrîns să acționeze. În aceste condiții, Victor Osipov va deveni un vîrf de lance îndreptat împotriva instituției în care lucrează pentru a o obliga să ia decizii politice foarte dificile”, mai concluzionează el.

 

Sursa: http://tribuna.md/2015/03/09/concluzie-soc-victor-osipov-va-deveni-un-virf-de-lance-indreptat-impotriva-institutiei-in-care-lucreaza/