09.02.2015: REPORTAJ FOTO din Tighina. Apusul preţurilor sovietice în Transnistria

În Republica Moldova bântuie un mit cu privire la regiunea transnistreană, precum că în fâşia separatistă preţurile la alimente ar fi mai mici. O simplă excursie în pieţele şi magazinele din regiunea secesionistă demonstrează contrariul. Raportate la leul moldovenesc, preţurile din stânga Nistrului sunt mai mari decât la Chişinău.

Într-o zi obişnuită de joi pe străzile Benderului nu întâlneşti mulţi trecători. Oraşul e pustiu, cafenelele sunt goale. Pe strada Kotovski găsim o pizzerie ce poartă numele unui lanţ de astfel de restaurante din Chişinău. Aceasta este pustie la ora prânzului, deşi în Chişinău aceste pizzerii abundă de clienţi. Impresia este una clară: Benderul este un oraş fantomă, în care cu greu întâlneşti un tânăr pe stradă.  

Cu 100 de lei moldoveneşti cumperi 58 de ruble transnistrene Doar în centrul oraşului, unde se află unul dintre magazinele lanţului monopolist Sheriff, se orbservă o înviorare. În această zonă se află şi piaţa din Bender. La intrarea în piaţă se găsesc punctele de schimb valutar. Nişte gherete minuscule cu ferestruici cât să încapă mâna cu bani.  În ziua de 5 februarie cursul afişat la aceste schimburi valutare este de 100 de lei pentru 58 de ruble transnistrene. Deci cu 100 de lei moldoveneşti cumperi 58 de ruble transnistrene!

Sursa: http://adevarul.ro/moldova/economie/reportaj-foto-tighina-apusul-preturilor-sovietice-transnistria-1_54d8549f448e03c0fd6b8f83/index.html