08.10.2013: Punctele migraționale de pe Nistru, motiv de DISPUTĂ la negocierile 5+2

Ambasadorii statelor şi organizaţiilor participante la negocierile pentru reglementarea conflictului transnistrean în formatul 5+2 au vizitat unul din punctele migraţionale de pe Nistru, instalat la Hârbovăţ, Anenii Noi. Șeful Biroului pentru reintegrare, Gheorghe Bălan, a declarat că participanţii în formatul de negocieri au avut ocazia să cunoască modul de activitate al punctului migraţional şi să pună întrebările care îi interesează.

Gheorghe Bălan a spus că toate punctele migraţionale, 6 la număr, au infrastructura asigurată – vagonete dotate cu aparatajul necesar. Urmează ca Parlamentul să adopte legislaţia necesară în lectură finală pentru ca acestea să activeze în regim normal, transmite IPN.

Ambasadoarea Jennifer Brush, şefa Misiunii OSCE în Moldova, a spus că vizita de documentare a fost extrem de utilă. „Oficialii moldoveni ne-au arătat postul şi ne-au explicat procedura, exprimându-şi dorinţa de a asigura libera circulaţie titularilor de paşapoarte străine care locuiesc în Transnistria. Toţi membrii procesului de negocieri în formatul 5+2 au fost prezenţi”, a menţionat ambasadoarea.

Nina Ştanski, reprezentantul politic al Tiraspolului, a declarat pentru presa transnistreană că autorităţile moldoveneşti planifică să facă o adevărată frontieră pe Nistru, iar ulterior va fi destul să modifice o singură prevedere în legislaţie pentru ca aceste puncte să fie transformate din migraţionale în puncte de control.

Cele 6 puncte instalate pe Nistru urmează să servească la înregistrarea cetăţenilor străini care ajung în Moldova prin segmentul transnistrean. Autorităţile de la Chişinău au asigurat că acestea nu vor pune bariere în deplasarea cetăţenilor.

 

Sursa: http://deschide.md/punctele-migrationale-de-pe-nistru-motiv-de-disputa-la-negocierile-52/#ixzz2h9MbUCGe