08.09.2017: Accesul mașinilor cu numere de înmatriculare transnistrene ar putea fi INTERZIS în Ucraina: „Vor putea circula doar în R. Moldova”

Accesul mașinilor cu numere de înmatriculare transnistrene ar putea fi interzis în viitorul apropiat pe teritoriul statelor semnatare ale Convenției de la Viena privind traficul rutier, iar semnale clare în acest sens ar fi transmis deja Ucraina.

„Ele (automobilele din Transnistria – n.r.) circulă acum în străinătate cu încălcarea Convenției de la Viena privind traficul rutier. Acum sunt identificate soluții pentru înregistrarea acestora la „Registru”, ca să obțină numere de înmatriculare ale R. Moldova. Există semnale că automobilele cu numere de înmatriculare transnistrene vor circula în viitorul apropiat doar în R. Moldova”, a declarat astăzi, într-un briefing de presă, viceministrul Reintegrării, Ghoerghe Balan.

Potrivit oficialului, Ucraina a anunat deja că va interzice accesul acestor mașini pe teritoriul său.

Gheorghe Balan a mai declarat că, după întrevederea pe care a avut-o azi cu reprezentantul politic al regiunii separatise, Vitalie Ignatiev, și cu reprezentantul special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Wolf Dietrich Heim, s-a stabilit că există soluții pentru interconectarea telefonică a celor două maluri ale Nistrului, a asigura accesul la terenurile arabile de după traseul Tiraspol-Dubăsari pentru proprietari, dar și pentru retrocedearea sediilor pentru școlile cu predare în limba română din stânga Nistrului.

În ce privește interconectarea telefoniei, agentul economic de la Tiraspol trebuie să se înregistreze și să primească licența necesară de la autoritățile din Chișinău.

După realizarea acestor lucruri, va urma o nouă rundă de negocieri în formatul 5+2, în cadrul căreia vor fi abordate și alte subiecte din așa-numitul pachet „Berlin+”, precum interconectarea rețelelor de cale ferată cu Transnistria, evacuarea unor substanțe toxice din stânga Nistrului etc.

Sursa:

http://www.ziarulnational.md/accesul-masinilor-cu-numere-de-inmatriculare-transnistrene-ar-putea-fi-interzis-in-ucraina-vor-putea-circula-doar-in-r-moldova/