08.07.2015: Întâlniri pe marginea chestiunii transnistrene. Un oficial OSCE discută cu liderii de la Tiraspol

Reprezentantul Special al preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean, Radojko Bogojevic, se află astăzi la Tiraspol.

Potrivit agenţiei “INFOTAG“, care citează serviciul de presă al Misiuni OSCE în Moldova, Bogojevic se întâlneşte cu reprezentantul special al Tiraspolului pentru negocierile în formatul “5+2”, Nina Ştanski, şi liderul regiunii, Evgheni Şevciuk.

Miercuri la Chişinău Radojko Bogojevic se va întruni cu Prim-ministrul interimar, Natalia Gherman. Nu este planificată o întâlnire cu vicepremierul pentru Reintegrare Victor Osipov, deoarece negociatorul moldovean este plecat în vacanţă.

Săptămâna trecută Bogojevic a efectuat o vizită la Chişinău, unde s-a întrunit cu Osipov. Înainte de aceasta plecase la Moscova şi Kiev, unde, de asemenea, a discutat reglementarea transnistreană în formatul “5+2”.

Reprezentantul OSCE nu a plecat săptămâna trecută la Tiraspol deoarece Nina Ştanski era în vacanţă.

Înainte de vacanţă, şefa diplomaţiei transnistrene a adresat o scrisoare misiunilor diplomatice străine de la Chişinău, în care aceasta povestea despre ceea ce ea numeşte “blocada din partea Moldovei şi Ucrainei”.

Ea a ameninţat că vor fi luate măsuri de răspuns împotriva Chişinăului, inclusiv taxe de 100% la mărfurile moldoveneşti şi aplicarea regimului de vize. După aceasta,liderul de la Tiraspol Şevciuk, în cadrul întrevederii cu Ambasadorul SUA, James Pettit, a diminuat mesajul Tiraspolului, declarând despre disponibilitatea de a coopera cu Chişinău şi Kiev.

După vizita la Tiraspol, Radojko Bogojevic, planifică să plece la Bruxelles şi Washington, pentru a discuta cu toţi partenerii din procesul de negocieri în formatul “5+2” perspectivele reluării procesului de negocieri.

 

Sursa: http://www.publika.md/intalniri-pe-marginea-chestiunii-transnistrene-un-oficial-osce-discuta-cu-liderii-de-la-tiraspol-_2350401.html