08.05.2015: Conflictul dintre „Promo-Lex” şi KGB-ul de la Tiraspol continuă. „Criza din stânga Nistrului îi face să caute probleme în altă parte decât în interiorul administraţiei”

Asociaţia „Promo-Lex” a fost acuzată pentru a doua oară de către aşa-zisul Comitet de Securitate de la Tiraspol (KGB) că ar fi o organizaţie distructivă şi ar împiedica procesul de negocieri între Chişinău şi Tiraspol. Cea din urmă acuzaţie a fost adusă ieri, 7 mai, de către conducătorul KGB, Mihail Lapiţchii.

Acuzaţiile îl vizează şi pe Ion Manole, directorul „Promo-Lex”.   Reprezentanţii ONG-ului spun că acuzaţiile aduse ieri nu sunt nici învinuiri, nici însinuări, ci doar nişte întrebări fără răspunsuri care nu se referă la Asociaţia „Promo-Lex”. „Acestea sunt întrebări care, probabil, au o altă ţintă. Şi, aici, mă refer la populaţia din regiune şi, în special, pentru organizaţiile neguvernamentale pentru a le distanţa de activităţile şi rezultatele Asociaţiei „Promo-Lex”. Deci, au o ţintă doar propagandistică”, se arată într-un comunicat publicat pe pagina oficială a organizaţiei.   

Se menţionează, de asemenea, că nu „Promo-Lex” insistă să fie deschise dosare penale pentru unele persoane din Transnistria, aşa cum cred cei din Tiraspol, ci legea stabileşte aceste lucruri. „Deci, noi stabilim problema când drepturile anumitei persoane, care se adresează nouă, sunt încălcate. Atunci noi sesizăm organele de drept, aşa cum prevede legislaţia. Juriştii şi avocaţii noştri au obligaţia în interesul victimelor, să depună toate eforturile pentru a apăra şi repune în drepturi persoana care a fost victima unui abuz sau crime”, se precizează în comunicat.   

De asemenea, „Promo-Lex” presupune că situaţia economică şi socială din Tiraspol îi determină pe cei din stânga Nistrului să caute probleme în altă parte decât în interiorul administraţiei de acolo.   Reamintim că, la 17 aprilie 2015, KGB-ul de la Tiraspol a emis un comunicat de presă în care a învinuit „Promo-Lex” că ar desfăşura acţiuni subversive în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Sursa: http://adevarul.ro/moldova/social/conflictul-promo-lex-kgb-ul-tiraspol-continua-criza-stanga-nistrului-caute-probleme-alta-parte-decat-interiorul-administratiei-1_554cc801cfbe376e35fc4412/index.html