08.04.2015: Drepturi încălcate în regiunea transnistreană. Oamenii apelează tot mai des la autoritățile constituționale

Tot mai mulţi locuitori din regiunea transnistreană îşi caută dreptatea la autorităţile constituționale. Astfel, din 2012, de când a fost instituită reprezentanţa Centrului pentru Drepturile Omului în satul Varniţa, Anenii Noi, aici au fost depuse peste 400 de plângeri. Dintre acestea, 86 la sută sunt din partea locuitorilor din stânga Nistrului. 

Dreptul la viaţa privată este încălcat cel mai des în această regiune. 41 la sută dintre plângeri au fost depuse tocmai din acest motiv.  Iar 19 la sută se plâng că le este îngrădit dreptul la liberala circulaţie. De asemenea, 9 la sută dintre plângeri se referă la încălcarea dreptului la proprietate privată, iar 7 la sută – a dreptului la apărare.

Totodată, oamenii sunt nemulţumiţi că nu li se acordă asistenţă socială conform legislaţiei şi că nu le sunt respectate drepturile la muncă şi libertate.  

Reprezentanţii centrului spun că situaţia din regiunea transnistreană este una îngrijorătoare, iar autorităţile constituționale nu au posibilitate să controleze procesul de respectare a drepturilor omului.

 

Sursa: http://www.publika.md/drepturi-incalcate-in-regiunea-transnistreana-oamenii-apeleaza-tot-mai-des-la-autoritatile-constitutionale_2276111.html