Pe 6 martie 2014 s-a desfăşurat şedinţa ordinară a Comisiei Unificate de Control (CUC) care a fost prezidată de delegaţia Republicii Moldova.
Subiectul prioritar abordat în cadrul şedinţei a fost incidentul care a avut loc în s. Parcani la 5 februarie 2014, când structurile de forţă transnistrene au întreprins acţiuni ilegale care s-au soldat cu reţinerea militarilor Contingentului de pacificatori din partea Republicii Moldova şi a administraţiei liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol. Delegaţia moldovenească a reiterat poziţia privind inadmisibilitatea blocării activităţii observatorilor militari ca element de bază în procesul de documentare a incidentelor şi a mecanismului de pacificare. În acest context, partea moldovenească a înaintat propuneri pentru ajustarea instrucţiunilor ce reglementează activitatea observatorilor militari în Zona de securitate, însă acestea au fost respinse de celelalte delegaţii ale Comisiei.
Totodată, abordând incidentul din 5 februarie curent, delegaţia moldovenească a solicitat să fie restituite neîntârziat mijloacele financiare confiscate de la administraţia liceului de către structurile de forţă ale regiunii transnistrene. În pofida susţinerii poziţiei delegaţiei moldoveneşti de către restul participanţilor din Comisie, solicitarea dată a fost respinsă de către reprezentanţii Tiraspolului. Discuţiile pe marginea acestei probleme vor continua săptămâna viitoare.
În contextul ultimelor evoluţii din regiunea transnistreană, cu privire la tensionarea situaţiei în Zona de responsabilitate a forţelor de pacificare, delegaţia Republicii Moldova în CUC a reiterat ataşamentul său faţă de apelul delegaţiei Federaţiei Ruse, reprezentanţilor Ucrainei şi ai Misiunii OSCE în Moldova din CUC lansat pe 27 februarie curent privind abţinerea de la acţiuni ce pot duce la agravarea situaţiei în Zona de securitate.
Delegaţia Republicii Moldova în CUC