08.02.2017: ÎN CADRUL ÎNTREVEDERII ÎN FORMATUL „1+1” A FOST DISCUTATĂ PROBLEMATICA REGLEMENTĂRII TRANSNISTRENE

Problematica reglementării transnistrene a fost discutată marţi, în cadrul întrevederii reprezentanţilor politici ai Chişinăului şi Tiraspolului în formatul „1+1”, care s-a desfăşurat la oficiul OSCE de la Tiraspol.

Potrivit agenţiei INFOTAG, Ministerul Afacerilor Externe al Transnistriei a comunicat că Vitalii Ignatiev şi Gheorghe Bălan „au discutat o gamă variată de probleme ce ţin de situaţia actuală în negocierile dintre Transnistria şi Moldova, inclusiv perspectivele de cooperare la nivelul grupurilor de experţi pentru soluţionarea problemelor stringente în relaţiile dintre părţi”.

Potrivit comunicatului, partea transnistreană a abordat problema „continuării practicii de a verifica exigent reprezentanţii autorităţilor Transnistriei la aeroportul Chişinău, în contextul incidentului cu ministrul Industriei şi Dezvoltării Regionale al regiunii”.

„Reprezentantul politic al Moldovei a dat asigurări că va transmite un anumit semnal serviciilor abilitate, pentru a exclude repetarea unor astfel de măsuri neprietenoase. Considerăm că orice acţiuni unilaterale înrăutăţesc situaţia în relaţiile dintre părţi”, a menţionat Ignatiev.

În comunicat se mai spune că a fost discutată şi problema comunicaţiei feroviare prin Transnistria şi importul de combustibil pe teritoriul Transnistriei prin calea ferată de nord.

„Există un anumit semnal pozitiv precum că colegii moldoveni sunt dispuşi să lucreze pe această dimensiune la nivelul grupurilor de experţi şi sunt interesaţi să majoreze tranzitul de mărfuri pe calea ferată”, a menţionat reprezentantul de la Tiraspol.

În cadrul întrevederii a fost efectuat un schimb de opinii pe marginea unor chestiuni ce prezintă interes pentru partea moldovenească, în special cele legate de folosirea terenurilor în raionul Dubăsari,precum şi de funcţionarea şcolilor cu predare în limba română.

„Noi am accentuat că aceste probleme au un substrat politic şi că, în realitate, multe chestiuni din acest domeniu au fost deja soluţionate de Transnistria”, a remarcat Ignatiev.

Biroul pentru Reintegrare al Guvernului Moldovei nu a comunicat nimic despre întrevederea cu participarea viceprim-ministrului pentru Reintegrare.

 

Sursa: http://www.infotag.md/rebelion-ro/239698/