08.02.2014: La Tiraspol a avut loc întrevederea reprezentaţilor politici în reglementarea transnistreană

Astăzi, 7 februarie 2014, în incinta oficiului din Tiraspol al Misiunii OSCE din Moldova, a avut loc întrevederea reprezentanţilor politici în reglementarea transnistreană de la Chişinău şi Tiraspol, Eugen CARPOV şi Nina ŞTANSKI. La şedinţă au participat şi reprezentanţii partenerilor internaţionali din formatul de negocieri „5+2”.

În cadrul întrevederii reprezentanţii politici au discutat interacţiunea dintre Chişinău şi Tiraspol în sfera economică. Astfel, în scopul rezolvării problemelor cu care se confruntă agenţii economici de pe cele două maluri ale Nistrului, s-a convenit ca pe 18 sau 19 februarie curent să fie convocată o şedinţă a grupurilor de lucru în domeniul economiei, cu participarea reprezentanţilor politici şi a partenerilor din formatul „5+2”.

Un alt subiect abordat a fost cel cu privire la situaţia şcolilor moldoveneşti cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană, în special, a fost discutat incidentul din 5 februarie curent, când forţele de securitate ale Tiraspolului au reţinut în mod abuziv pe directorul şi contabilul liceului „Lucian Blaga”, precum şi şase pacificatori moldoveni în Zona de Securitate.

Delegaţia moldovenească s-a referit, în special, la presiunile exercitate de structurile transnistrene asupra Liceului “Lucian Blaga” din Tiraspol. Domnul Eugen Carpov a chemat partea transnistreană să se abţină de la acţiuni unilaterale îndreptate împotriva şcolilor, care duc la înrăutăţirea condiţiilor de funcţionare a acestora, menţionând că orice problemă apărută trebuie să constituie obiectul discuţiilor în cadrul mecanismelor existente.

Delegaţia de la Chişinău a subliniat că reţinerea abuzivă, percheziţionarea şi deposedarea forţată de bunuri a celor şase pacificatori ai Republicii Moldova este un incident grav şi fără precedent în istoria procesului de reglementare şi denotă ineficacitatea mecanismelor existente.

În cadrul deplasării sale la Tiraspol, Viceprim-ministrul Eugen Carpov a întreprins o vizită şi la Liceul „Lucian Blaga”, unde a purtat discuţii cu corpul profesoral al instituţiei. Vicepremierul a dat asigurări că Guvernul va depune eforturile necesare pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă liceul.

 

Biroul pentru reintegrare