07.11.2014: Ruşii sabotează, din nou, şedinţa Comisiei Unificate de Control

Şedinţa Comisiei Unificate de Control (CUC) nu a fost posibilă din cauză că cele trei delegaţii – ale Republicii Moldova, Federaţiei Ruse şi Transnistriei – nu au reuşit să stabilească agenda reuniunii. Astfel, şedinţa CUC din 6 noiembrie a fost suspendată la propunerea Federaţiei Ruse.

Ultima şedinţă CUC a avut loc la data de 30 octombrie şi a fost suspendată tot la iniţiativa delegaţiei Federaţiei Ruse. Atunci, în cadrul dezbaterilor privind aprobarea agendei ordinei de zi a şedinţei, delegaţia moldovenească a propus includerea subiectelor privind circulaţia liberă a cetăţenilor în Zona de securitate şi interdicţiile aplicate de structurile transnistrene faţă de reprezentanţii Misiunii OSCE.  

Suspendată în aceleaşi circumstanţe Delegaţia transnistreană a respins din nou discutarea acestor subiecte în cadrul şedinţei, invocând că problemele de acest gen nu ţin de competenţa Comisiei. Eduard Bumbac, membrul delegaţiei moldoveneşti din cadrul CUC, a declarat pentru Adevărul Moldova că şedinţa din 6 noiembrie a fost suspendată din aceleaşi motive şi în aceleaşi circumstanţe ca şi cea precedentă.  

Divorţul cerut de Ştanski Cu o zi înaintea şedinţei anulate a CUC, şefa aşa-numitului minister de externe al Transnistriei, Nina Ştanski, a declarat că regiunea a fost atrasă într-un soi de căsătorie nelegitimă cu Republica Moldova a cărui deznodământ firesc ar fi „rezilierea contractului nupţial”. „Când s-a format familia, Basarabia a fost alipită Transnistriei, nu invers. Transnistria nu a fost niciodată pământ moldovenesc”, crede Ştanski.  

Comentând acestea afirmaţii Eduard Bumbac a ţinut să menţioneze că Nina Ştanski nu face parte din delegaţia transnistreană a CUC, de aceea afirmaţiile în cauză nu trebuie să pericliteze activitatea Comisiei. Sabotarea activităţii Comisiei Unificate de Control de către delegaţiile ruse şi transnistrene este o practică ce are loc în mod periodic.

Sursa: http://adevarul.ro/moldova/actualitate/rusii-nou-saboteaza-sedinta-comisiei-unificate-decontrol-1_545ca6db0d133766a89f7667/index.html