07.10.2017: Guvernul de la Kiev a aprobat instituirea tuturor punctelor comune pe sectorul transnistrean

Guvernul ucrainean a aprobat ieri Acordul privind controlul comun la frontiera de stat cu Republica Moldova, transmiste serviciul de presă al Guvernului de la Kiev. Acordul urmează să fie semnat de către prim-ministru Republicii Moldova, Pavel Filip, și prim-ministrul Ucrainei, Volodimir Groisman, care va efectua o vizită oficială la Chișinău pe 6 octombrie.

Conform procedurii, după semnarea Acordului de către cei doi prim-miniștri, urmează ratificarea documentului de către Radă, după care se va putea purcede la instituirea celorlalte 12 puncte comune de pe sectorul transnistrean al frontierei.

Un control similar se efectuează deja de mai mulţi ani în punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene „Briceni-Rosoşenî”, „Criva-Mamalîga”, „Larga-Kelmenţî” şi „Giurgiuleşti-Reni”.

În scopul contracarării eficiente a migrației ilegale și a activităților ilegale cele două părți au convenit să instituie controlulul comun și pe sectorul transnistrean al frontierei. Un astfel de control se desfășoară de câteva luni la punctul Cuciurgan-Pervomaisk, de pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, precizează autoritățile ucrainene.

Acest sistem, controlul în comun, va îmbunătăți interacțiunea dintre serviciile de frontieră și serviciile vamale din Ucraina și Republica Moldova, va spori schimbul de mărfuri și va simplifica procedura de trecere a frontierei pentru cetățenii ambelor state.

Acordul va fi încheiat pentru o perioadă de cinci ani și poate fi prelungit automat dacă niciuna dintre părți nu transmite o notificare scrisă cu privire la intenția de a-l denunța.

Cele 13 puncte de trecere a frontierei pe sectorul transnistrean:

Acestea sunt cele opt puncte interstatale:

1. Hrușca-Coșnița (auto);

2. Borșteni-Timkovo (auto);

3. Vărăncău-Stanislavka (auto);

4. Colosova-Iosipovka (auto);

5. Velikopolskoe-Mălăiești (auto);

6. Blijnii Houtor-Slaveanosrbka (auto);

7. Nezavertailovca-Gradințî (auto);

8. Valea Turcului-Alexeevka (auto);

Și cinci puncte de control internaționale:

1. Pervomaisc-Kuciurgan (aoto)-deja instituit. 

2. Goianul Nou-Platonovo (auto);

3. Novosavițcaia-Kuciurgan (feroviar);

4. Colbasna-Slobodka (feroviar);

5. Hristovaia-Bolgan (auto).

Sursa:

https://deschide.md/ro/stiri/politic/19138/Guvernul-de-la-Kiev-a-aprobat-instituirea-tuturor-punctelor-comune-pe-sectorul-transnistrean.htm