07.10.2014: La Tiraspol a avut loc o întrevedere a reprezentaţilor politici în reglementarea transnistreanăComunicat de presă

7 octombrie 2014

La Tiraspol a avut loc o întrevedere a reprezentaţilor politici în reglementarea transnistreană

 

La 6 octombrie 2014, la oficiul din Tiraspol al Misiunii OSCE din Moldova, a avut loc întrevederea reprezentanţilor politici în reglementarea transnistreană Eugen Carpov şi Nina Ştanski, cu participarea experţilor din cadrul grupurilor de lucru pentru economie de la Chişinău şi Tiraspol, în prezenţa reprezentanţilor partenerilor internaţionali din formatul de negocieri „5+2″.

În cadrul întrevederii au fost continuate discuţiile pe marginea subiectelor actuale, principalul fiind asigurarea accesului fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile agricole situate după traseul Tiraspol-Camenca. În acest sens, experţii grupului de lucru pentru economie din partea Chişinăului, au prezentat un proiect de acord menit să asigure accesul liber al fermierilor la terenurile agricole. Părţile au convenit că discuţiile pe textul documentului vor continua în cadrul următoarei şedinţe a grupurilor de lucru pentru economie, data urmând să fie propusă de reprezentanţii Tiraspolului.

Totodată, Eugen Carpov a cerut părţii transnistrene să se abţină de la acţiuni unilaterale şi să întreprindă paşii necesari pentru asigurarea accesului fermierilor la terenurile lor agricole pentru a nu cauza daune economice suplimentare acestora. Astfel, Chişinăul a reiterat faptul că proiectul privind accesul la terenurile agricole nu trebuie să abordeze aspecte ce ţin de dreptul la proprietate al fermierilor sau să impună proprietarilor plăţi pentru utilizarea acestor terenuri.

De asemenea, la reuniune a fost abordată tema prelungirii termenului de valabilitate a Deciziei protocolare din 30 martie 2012, care prevede reluarea circulaţiei trenurilor marfare prin regiunea transnistreană şi care urmează să expire la sfârşitul anului curent, precum şi situaţia privind eliberarea certificatelor fito-sanitare pentru exportarea fructelor în lumina restricţiilor impuse unilateral de Federaţia Rusă.

 

Biroul pentru reintegrare

http://reintegrare.gov.md