07.09.2017: La Bender a avut loc şedinţa grupurilor de lucru pentru dezvoltarea transportului auto și infrastructurii drumurilor

La 06 septembrie curent, la sediul Misiunii OSCE din or. Bender a avut loc şedinţa grupurilor de lucru pentru dezvoltarea transportului auto și infrastructurii drumurilor, cu participarea reprezentanţilor participanţilor din cadrul formatului de negocieri „5+2”.

În cadrul ședinței au continuat discuţiile pe marginea subiectului privind asigurarea participării autovehiculelor din regiunea transnistreană în traficul rutier internațional.

Partea moldovenească a reiterat că în vederea admiterii în circulația rutieră internațională a acestor mijloace de transport este necesară înregistrarea lor la subdiviziunile teritoriale ale organelor competente ale Republicii Moldova, iar pentru a facilita procesul, locuitorilor din stânga Nistrului şi din mun.Bender li se va oferi posibilitatea de a beneficia de o procedură simplificată de înmatriculare, cu aplicarea unor scutiri la plata accizelor, şi, totodată, se va trece la armonizarea cotelor de acciz la introducerea acestor unităţi pe teritoriul ţării.

Partea transnistreană a insistat ca înregistrarea automobilelor să fie efectuată în baza pașapoartelor străine recunoscute de Republica Moldova, iar certificatele de înmatriculare să fie eliberate de către a.n. structuri din regiune. Propunerea nu a fost acceptată de către experţii de la Chișinău, care au menționat că procedurile de acest gen trebuie să fie uniforme, clare şi similare pentru toţi posesorii şi conducătorii auto din Republica Moldova.

Adiţional, partea moldovenească a atras atenția asupra faptului că în conformitate cu prevederile Convenției de la Viena asupra circulației rutiere din 08.11.1968 orice parte contractantă care eliberează certificate de înmatriculare auto poartă răspundere pentru acestea din momentul când ele se află în traficul internaţional.

Cu referire la forma plăcilor auto, partea moldovenească a reiterat disponibilitatea de a conveni un model neutru al acestora, conform prototipului anterior agreat, inclusiv, fiind posibilă examinarea opţiunii de confecţionare a acestora la Tiraspol.

Consultările pe acest subiect vor continua şi la şedinţa următoare a grupurilor de lucru pentru dezvoltarea transportului auto și infrastructurii drumurilor, care urmează a fi convenită în regim de lucru.

Sursa:

https://www.facebook.com/search/top/?q=biroul%20politici%20de%20reintegrare