07.09.2015: Comunicat de presă al Biroului pentru reintegrare

 

Comunicat de Presă

7 septembrie 2015

 

Biroul pentru reintegrare consideră necesar să vină cu unele precizări în legătură cu declaraţia aşa-numitului departament diplomatic al Transnistriei, care tratează de o manieră inadmisibilă măsurile întreprinse de organele de drept ale Republicii Moldova faţă de unii cetăţeni străini care au zburat prin Aeroportul Chişinău în ziua de 3 septembrie 2015.

În ajunul manifestărilor programate pentru data de 2 septembrie în Transnistria, şi anume în perioada 26-28 august, Tiraspolul a expediat pe adresa autorităţilor de la Chişinău o serie de scrisori cu rugămintea de a facilita trecerea unor persoane străine în calitate de oaspeţi. Răspunsul Chişinăului la toate aceste solicitări a fost unul univoc: “În legătură cu faptul că numiţii oaspeţi străini intenţionează să sosească în Transnistria cu scopul de asista şi a participa la manifestări a căror organizare şi desfăşurare e calificată drept subminând suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, autorităţile moldoveneşti se vor abţine de a-şi asuma orice angajamente privind satisfacerea acestei solicitări”.

În acelaşi timp, structurile moldoveneşti nu au împiedicat libera circulaţie a persoanelor sosite, respectând acest drept al lor. Însă, în baza unor date veridice a devenit cunoscut că unele din persoanele sosite în Transnistria au încălcat normele de aflare pe teritoriul unui stat străin, dedându-se la acţiuni şi declaraţii provocatoare şi inacceptabile.

În legătură cu aceasta, în strictă conformitate cu legislaţia în vigoare la decolarea din ţară acestor persoane le-a fost impusă interdicţia de intrare în Republica Moldova pe un termen de 10 ani, fapt despre care ele au fost informate detaliat. După îndeplinirea procedurilor prevăzute în astfel de cazuri şi întocmirea proceselor-verbale, aceştia au plecat cu prima cursă de avion.

Autorităţile moldoveneşti au acţionat absolut firesc, având în vedere comportamentul neprietenos dovedit al unor oaspeţi ai Tiraspolului. Ceea ce considerăm că trebuie să îngrijoreze cu adevărat este ignorarea de către structurile transnistrene a aceloraşi principii privind libera circulaţie în raport cu populaţia locală de pe cele două maluri ale Nistrului, cetăţenii şi reprezentanţii autorităţilor publice ale Republicii Moldova.

Biroul pentru reintegrare