07.08.2014: Profesorii transnistreni, la Brașov. Liceul „Lucian Blaga“, „ambasada limbii române la Tiraspol“

Profesorii Liceului „Lucian Blaga“ din Tiraspol, aflaţi în această săptămînă în vizită la Braşov, au fost primiţi ieri de vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Pascu, şi de viceprimarul municipiului Braşov, Adrian Atomei. Dascălii transnistreni, unii aflaţi pentru prima dată în România, s-au arătat impresionaţi de Braşov şi de atenţia primită din partea autorităţilor, care pe viitor promit susţinere concretă pentru şcolile româneşti din stînga Nistrului. „Vizita profesorilor de la Liceul «Lucian Blaga» este o responsabilitate asumată de Consiliul Judeţean Braşov şi de Asociaţia de Dezvoltare Link, însă este un gest mărunt pentru efortul pe care aceşti oameni îl fac în fiecare zi pentru a păstra vie cultura şi tradiţia românească în teritoriile din stînga Nistrului. Personal, mă înclin în faţa acestor profesori care continuă să îşi facă meseria în această perioadă, într-o zonă de tensiune, aşa cum este acum Transnistria“, a spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Mihai Pascu. „Vă mulţumim pentru ceea ce faceţi şi sper să aveţi în continuare tăria de le transmite copiilor români din Transnistria limba, tradiţiile şi cultura românească“, a spus la rîndul său, viceprimarul Adrian Atomei. Profesorii de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga“ din Tiraspol îşi petrec o săptămînă la Braşov, într-o vizită ale cărei gazde sînt Asociaţia de Dezvoltare Link şi Consiliul Judeţean Braşov. Profesorii singurului liceu de limbă română din „capitala“ autoproclamatei Republici Moldoveneţi Nistrene (Transnistria) ajung la Braşov după ce, în urmă cu trei săptămîni, un grup de 20 de elevi de la aceeaşi unitate de învăţămînt din Tiraspol a venit în tabără, la invitaţia Primăriei municipiului Braşov şi a Asociaţiei Link. 

Un prilej de a se simţi „acasă“

Dascălii singurului liceu cu predare în limba română din capitala autoproclamatei Republici Moldoveneşti Nistrene îşi văd şcoala ca pe o „ambasadă a limbii române la Tiraspol“, pentru că este locul unde vorbesc în limba natală. Profesorii spun că vizita la Braşov le dă posibilitatea de a vorbi în permanenţă în limba maternă, lucru care nu li se întîmplă prea des în Transnistria. Aşa că şederea în oraşul de la poalele Tîmpei este, pe lîngă o ocazie de a vizita frumuseţile locului, şi un prilej de a se simţi „acasă“. „Liceul nostru este ca o ambasadă a limbii române la Tiraspol. Sîntem o fărîmă de oameni într-un spaţiu ocupat de alţii şi ne vedem în situaţia de a fi toleraţi în propriul oraş. Tot ce vrem şi cerem este să vorbim în limba noastră şi să ne educăm copiii la fel“, a spus Ion Iovcev, directorul Liceului „Lucian Blaga“ din Tiraspol. 

Nicio grădiniţă românească la Tiraspol

Cînd vorbesc despre şcoala la care predau în limba română şi despre elevii pe care îi au, profesorii Liceului „Lucian Blaga“ se înseninează. „Avem o picătură de lumină în întunericul separatist, iar aceea este limba maternă- limba română. Avem copii minunaţi la şcoală, care îşi doresc să înveţe, şi asta ne bucură cel mai mult“, spune doamna Ludmila, unul dintre cadrele didactice de la primele clase. Din păcate, învăţătoarele din clasele primare au o sarcină foarte grea. Primii ani de şcoală sînt foarte grei, atît pentru elevi cît şi pentru cadrele didactice, pentru că micuţii din familiile române, „vin în clasa I gata rusificaţi“. „Nu există grădiniţe în limba română în Tiraspol, aşa că dacă părinţii hotărăsc totuşi să îşi aducă copiii la şcoala în limba română, este foarte greu la început. Vin copii, în clasa I, care nu vorbesc aproape deloc limba română“, povesteşte Elena Pisarenco, cadru didactic la clasele primare. 

În fiecare an, 40-50 de absolvenţi ai liceului românesc 

În final însă, în fiecare an, de pe porţile liceului românesc din Tiraspol ies în jur de 50 de absolvenţi, în ciuda faptului că la fiecare final de an şcolar se aude aceeaşi ameninţare: „din septembrie, şcoala nu se mai deschide“. „Mă bucur că în 23 de ani, de cînd sînt în această şcoală, am reuşit să scoatem în fiecare an cîte o promoţie de 40-50 de absolvenţi, în ciuda tuturor greutăţilor. Şi greutăţile nu ne-au lipsit. În 1994, de pildă, liceul a fost dărîmat şi, împreună cu elevii şi profesorii, am rămas pe marginea drumului. Şi nu este o metaforă, ceea ce spun“, a povestit ieri directorul adjunct al Liceului „Lucian Blaga“, Tatiana Andrieş, care spune că, împreună cu colegii săi din corpul profesoral au aşteptat vizita în România, „ca nişte copii“. „Din luna mai cînd am aflat de acest proiect şi de faptul că sîntem invitaţi la Braşov, ne-am regăsit în minţi de copil şi am aşteptat cu emoţie momentul vizitei. (…) De cînd am ajuns aici am simţit căldura pe care o aveam acasă, copil fiind, la părinţii mei, şi frumuseţea sufletească a oamenilor“, a spus ieri, directorul adjunct al liceului, Tatiana Andrieş. 
Doamna Andrieş predă la „Lucian Blaga“ chiar de la înfiinţarea liceului, în 1991- fiind, de altfel, şi cel mai vechi profesor al şcolii. „Îmi plînge sufletul că la noi acasă nu avem libertatea de a ne educa copiii aşa cum vrem, în limba maternă. Dacă vrem să vorbim în limba noastră, la Tiraspol sîntem insultaţi şi batjocoriţi. Dar sîntem încă tari, şi separatiştii nu ne vor înfrînge valorile“, a conchis directorul adjunct al liceului, Tatiana Andrieş. 

Un dar inedit pentru vicepreşedintele CJ

• Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Pascu, a primit un dar de suflet de la profesorii Liceului „Lucian Blaga“ din Tiraspol. Directorul liceului, Ion Iovcev, i-a înmînat vicepreşedintelui CJ o stemă a Moldovei, pe fond tricolor, confecţionată manual de o elevă de clasa a IX-a a liceului.

 

Sursa: http://www.monitorulexpres.ro/?mod=monitorulexpres&p=actualitate&s_id=139017&Profesorii-transnistreni-la-Bra%26%23537%3Bov-Liceul-%84Lucian-Blaga%93-%84ambasada-limbii-romane-la-Tiraspol%93