07.07.2017: DUMA DE STAT A RUSIEI ÎNDEAMNĂ CONDUCEREA MOLDOVEI ŞI UCRAINEI SĂ RENUNŢE LA PRESIUNEA ASUPRA TRANSNISTRIEI

Duma de Stat a Rusiei îndeamnă conducerea Moldovei şi Ucrainei „să renunţe la presiunea asupra Transnistriei”. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta se menţionează într-o Declaraţie care a fost adoptată vineri de camera inferioară a parlamentului rus.

Declaraţia „cu privire la tendinţele negative în evoluţia situaţiei în jurul Transnistriei în legătură cu acţiunile autorităţilor Republicii Moldova şi Ucrainei” a fost votată de 386 de deputaţi prezenţi la şedinţă.

Preşedintele Comitetul Dumei de Stat pentru CSI, integrare eurasiatică şi relaţii cu concetăţenii, Leonid Kalaşnikov, a declarat că „în ultimele zile au avut loc neplăceri care riscă să destabilizeze regiunea în care locuiesc 200 mii de concetăţeni de-ai noştri”.

„Desigur, dacă situaţia va escalada, noi nu vom sta deoparte. Esenţa Declaraţiei constă în două chestiuni: apelul către autorităţile Republicii Moldova şi Ucrainei de a renunţa la orice formă de presiune asupra Transnistriei şi la acţiuni de organizare a blocadei, precum şi un apel către participanţii la procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană în formatul „5+2” de a desfăşurat în cel mai scurt timp o nouă rundă de negocieri pe platforma OSCE”, a spus raportorul.

Potrivit lui, textul declaraţiei a fost întocmit în baza rezultatelor mesei rotunde, organizată de Comitet, la care au participat conducerea Transnistriei, reprezentanţi ai Moldovei şi mai mulţi experţi ruşi.

Deputatul din partea partidului de guvernare „Edinaia Rossia”, Aliona Arşinova, a subliniat că este inadmisibil ca Ucraina să se transforme din ţară garant n participant al conflictului, fapt care trebuie reflectat în textul declaraţiei.

„Ucraina îşi intensifică prezenţa la frontiera transnistreană. La fel face şi Moldova, care acţionează distructiv în privinţa grupului operativ al trupelor ruse”, consideră ea.

Primul vicepreşedinte al Comitetului Dumei de Stat pentru CSI, integrare eurasiatică şi relaţii cu concetăţenii, Konstantin Zatulin, presupune că „formula viitorului Moldovei depinde de compromisul reciproc avantajos cu Transnistria”.

„Dacă nu se va ajunge la un compromis, viitorul Moldovei este pus sub semnul întrebării, căci ea se va transforma inevitabil în parte a României. Însă e greşit să cauţi limba comună cu Transnistria prin instalarea posturilor vamale, prin presiune şi prin intimidarea regiunii. Trebuie să inspirăm oamenilor care locuiesc în Transnistria încrederea că Rusia niciodată nu îi va părăsi”, a declarat Zatulin.

Membrul Comitetului Dumei de Stat pentru securitate şi combaterea corupţiei, Mihai Şciapov, susţine că ar trebui deschis un consulat rus pe teritoriul Transnistriei.

 

Sursa: http://www.infotag.md/rebelion-ro/248891/