07.03.2016: Criza economică în regiunea transnistreană: Euro şi dolarii au dispărut de la casele de schimb

În casele de schimb din regiunea transnistreană nu mai poţi cumpăra valută. Banca centrală din stânga Nistrului va organiza licitaţii de vânzare a valutei băncilor comerciale doar o singură dată pe săptămână.

Până acum acestea aveau loc în fiecare zi. Potrivit economiştilor, în scurt timp, regiunea nu va putea importa mărfuri, pentru că rubla transnistreană nicăieri nu este recunoscută. 

Potrivit unui decreti, semnat de liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, vânzarea valutei străine va fi avizată de o comisie specială, din care fac parte reprezentanţi ai aşa-numitului minister al Economiei, Băncii Centrale, ai Sovietului Suprem şi chiar ai KGB-ului.

Mai mulţi locuitori ai regiunii susţin, că lipsa valutei a devenit pentru ei o problemă: 

“Am fost în cinci locuri şi nicăieri nu am putut să cumpăr, dacă au – vând. Trebuie de venit de dimineaţă.”

“O foarte mare problemă. În Transnistruia este imposibil să cumperi dolari. Pur şi simplu nu sunt.”

“Este imposibil. Au fost închise chiar şi site-urile, nici în regim on-line nu poţi cumpăra. “

Autorităţile autoproclamate explică deficitul de pe piaţa valutară prin diminuarea exporturilor. Anul trecut indicele s-a prăbuşit cu 15% şi a ajuns la 611 de milioane de dolari. În 2014 cifra era de 720 de milioane de dolari.”

“Anul acesta noi tot mai mult simţim lipsa ofertei de valută. Asta este legat şi de factori externi, în primul rând de înrăutăţirea situaţiei pe piaţa externă a mărfurilor noastre, de scăderea substanţială a cererii”, a declarat Eduard Kosovski, preşedintele Băncii centrale a regiunii. 

Potrivit unor economişti, criza de pe piaţa valutară din regiune a fost cauzată de politicile iraţionale a administraţiei de la Tiraspol.

“Власти региона скрывают экономические проблемы, для решения которых у них нет полномочий. Это можно было скрывать определенное время, но не бесконечно. Именно поэтому сейчас возникла проблема полного отсутствия валюты”, a opinat economistul Viorel Gârbu.

Pentru depăşirea crizei crizei, liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a propus Sovietului Suprem să reducă povara fiscală şi să anunţe amnistierea oamenilor de afaceri. Pentru activele care urmează a fi legalizate se recomandă rata de 10% de la impozitul actual.

Ce-i drept, oamenii nu cred, că aceasta va soluţiona problemele economice: 

“- Sunteţi de acord cu acţiunile, întreperinse de administraţie? – Dar ce întreprinde, eu cred că nimic nu întreprinde.”

“Situaţia econimică este gravă. – Cum vă afectează acest lucru? – Sunt fără serviciu deja de un an. “

Potrivit proiectului de lege, transmis parlamentului regional, rata impozitului social unic pentru organizaţiile care creează noi locuri de muncă va fi redusă până la 12%.

 

Sursa: http://www.publika.md/criza-economica-in-regiunea-transnistreana-euro-si-dolarii-au-disparut-de-la-casele-de-schimb_2554301.html