06.12.2014: Lavrov: Transnistria are dreptul la activităţi economice externe

Acordurile privind soluţionarea crizei transnistrene trebuie implementate, declară ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov Acesta pledează pentru evitarea intervențiilor şi pentru aplicarea unui memorandum privind dreptul Transnistriei la activităţi economice externe.

Referindu-se la poziţia Rusiei privind perspectivele de soluţionare a aşa-numitelor “conflicte îngheţate” din spaţiul postsovietic, Lavrov a dat asigurări că Moscova are un singur plan – stimularea părţilor să găsească soluţii, scrie mediafax.ro.

“Actorii externi pot ajuta. Mă refer la criza din Nagorno Karabah, la criza transnistreană şi la cea din Ucraina”, a menționat Lavrov, citat de agenţia TASS.

“Este important ca, atunci când părţile ajung la un acord, actorii externi să menţină cu grijă aceste înţelegeri, nu să recurgă la provocări, cum s-a întâmplat în anul 2003”, a mai adăugat şeful diplomaţiei ruse.

Potrivit sursei, un plan de pace iniţiat în anul 2003 de Chişinău şi Tiraspol nu ar fi fost semnat la solicitarea Uniunii Europene. “De atunci, ne confruntăm în continuare cu această criză”, a continuat Lavrov.

Lavrov se referă la “Memorandumul Kozak”, din 2003, care prevedea crearea unui stat federal moldovean din care să facă parte Transnistria. Planul, o extindere a unui document asemănător din anul 1997, a fost respins de preşedintele moldovean de la acea vreme, Vladimir Voronin, care a argumentat că propunerea intra în contradicţie cu legea fundamentală a ţării.

“În anul 1997, Transnistria şi R.Moldova au semnat un memorandum privind dreptul transnistrenilor la activităţi economice externe. Acest memorandum a funcţionat mult timp. Însă acum nu este aplicat. Probabil este vorba de o tentativă pentru crearea condiţiilor de strangulare economică, cu scopul de a forţa Transnistria să renunţe la poziţia sa corectă. Aceste acorduri trebuie aplicate”, a punctat ministrul rus de externe.

 

Sursa: http://unimedia.info/stiri/lavrov-transnistria-are-dreptul-la-activitati-economice-externe-85493.html