06.09.2015: KGB-ul confirmă: 10 mii de „pacificatori” ruși în Transnistria

Securitatea de la Tiraspol confirmă fără să vrea informațiile cu privire la majorarea contigentului de așa-ziși pacificatori ruși dislocați în Transnistria până la 10 mii de militari, în timp ce conform datelor prezentate oficial numărul acestora ar fi de aproximativ 1400. KGB-ul transnistrean a descins cu o serie de percheziții la rudele și cunoștințele lui Aleksand Rjavitin, militarul în termen care a evadat din regiune pe malul drept al Nistrului și a povestit despre pregătirile de război ale Tiraspolului, transmite portalul Politua.su.

În cadrul perchezițiilor, rudele lui Rjavitin au fost supuse unor presiuni psihologice din partea angajaților KGB, care i-au amenințat cu arestul ca să-i determine să-l convingă pe militar să revină în Transnistria pentru a se preda autorităților autoproclamate.

Surse avizate la care face referință Politua.su susțin că securitatea transnistreană și comitetul de anchetă de la Tiraspol au inițiat împotriva lui Rjavitin un dosar penal, sub acuzația de „divulgare a secretelor militare și de stat”. Dacă va fi prins de agenții transnistreni, el riscă până la 20 de ani de pușcărie.

În acest fel, notează sursa citată, informațiile cu privire la pregătirile militare ale Rusiei și administrației pe care aceasta o controlează în stânga Nistrului se adeveresc în deplină măsură. Inițierea unui dosar penal pentru „divulgarea secretului de stat” demonstrează că Rjavitin a spus adevărul, iar mărturiile lui privind pregătirea unor acțiuni provocatoare la adresa Republicii Moldova și Ucrainei par să aibă suficiente motive pentru a fi crezute

Evadat în această vară din dispozitivul batalionul de ingineri dislocat în Parcani, militarul transnistrean a fost preluat la Chișinău de ofițerii Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova. Ulterior el a relatat presei despre mobilizarea fără precedent a tinerilor și rezerviștilor din regiune, precum și despre schemele de care face uz Moscova pentru a-și suplimenta trupele dislocate în Transnistria. Potrivit lui Rjavitin, majoritatea celor înrolați în așa-zisele trupe de pacificatori ruși sunt tineri originari din Transnistria, care se află în prezent pe teritoriul Federației Ruse. Așa cum o bună parte dintre ei dețin pașapoarte moldovenești, ei traversează nestingherit Ucraina în haine civile, pentru a ajunge în regiune, unde sunt preluați cu acte în regulă de comandamentul militar rusesc de la Tiraspol. Cei care nu au decât pașapoarte rusești, vin cu avionul, prin Aeroportul Chișinău, iar autoritățile moldovene închid de cele mai deseori ochii la acest fapt.

De asemenea, Rjavitin spunea că recruții și ofițerii au mai mult decât suficient armament, muniții și echipamente cu care sunt pline depozitele militare rusești de la Cobasna.

 

Sursa: http://www.deschide.md/ro/news/politic/18817/KGB-ul-de-la-Tiraspol-confirm%C4%83-Mobilizare-f%C4%83r%C4%83-precedent-a