06.08.2014: Autorităţile de la Chişinău, despre anunţul KGB-ului de la Tiraspol: Se urmăreşte instaurarea unei stări de nelinişte în regiune

Anunţul securităţii de la Tiraspol, potrivit căruia Ucraina ar intenţiona să provoace un război cu regiunea transnistreană, este redirecţionat către populaţia din stânga Nistrului. Autorităţile de la Chişinău consideră că, prin acest mesaj, Tiraspolul urmăreşte şi instaurarea unei stări de nelinişte în regiune.

“Mesajul este redirecţionat pe intern către populaţia Transnistriei, să tensioneze un pic atmosfera, să-i sperie pe locuitorii din regiune şi să le distragă atenţia de la problemele economice care sunt în zonă”, a declarat şeful Biroului pentru Reintegrare, George Bălan.

Departamentul de securitate de la Tiraspol a anunţat printr-un comunicat căregiunea nu exclude un război cu Ucraina.

“Un grup de naţionalişti ucraineni, înarmaţi şi îmbrăcaţi în uniforme ale soldaţilor regiunii transnistrene, intenţionează să atace posturile de grăniceri din Ucraina”, a precizat  şeful serviciului de presă al departamentului de Securitate de la Tiraspol, Alexandr Dornea.

“Trebuie să privim cu îngrijorare acest mesaj, dar nu este cazul să intrăm în panică. Această avalanşă informaţională are scopul de a provoca o stare de nervozitate în rândul oamenilor, pentru a-i face să acţioneze iraţional”, a precizat analistul politic Andrei Safonov.

Iar şeful statului, Nicolae Timofti, spune că subiectul va fi discutat la o şedinţă specială: “Toate problemele vor fi discutate într-o întâlnire specială, dar nu la întâmplare”.

Declaraţia administraţiei de la Tiraspol vine după ce Ucraina a început să sape un şanţ la frontiera cu raioanele de est ale Moldovei pentru a bloca accesul tehnicii militare din regiunea separatistă şi a mărfurilor de contrabandă.

 

Sursa: http://www.publika.md/autoritatile-de-la-chisinau–despre-anuntul-kgb-ului-de-la-tiraspol–se-urmareste-instaurarea-unei-stari-de-neliniste-in-regiune_2039751.html