06.08.2014: Ambasadorul Serghei Pirojkov a vorbit la Publika TV despre relaţiile cu Tiraspolul şi şanţul săpat la frontiera cu Moldova

Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Serghei Pirojkov, susţine că declaraţiile Tiraspolului din ultima perioadă duc la răcirea relaţiilor dintre Ucraina şi regiunea transnistreană.

”Acele declaraţii făcute de la Tiraspol pot duce la răcirea relaţiilor. Aceste declaraţii nu duc la o îmbunătăţire. Totuşi, nu pot să spun că ele sunt total îngheţate”, a declarat ambasadorul la emisiunea Политприход de la Publika TV.

Serghei Pirojkov s-a referit şi la şanţul săpat la frontiera cu raioanele de est ale Moldovei.

”Pentru tehnică nu este un obstacol serios. Este o găselniţă pentru a apăra perimiterul graniţei. Nu este împotriva ţărilor vecine. Este pentru a aminti că Ucraina controlează graniţa sa. Şanţul este pe partea ucraineană şi noi am explicat părţii moldoveneşti necesitatea acestuia. Din partea Moldovei nu au fost reclamaţii”, a spus Pirajkov.

Ambasadorul a mai menţionat că introducerea soladaţilor ruşi în Ucraina are motive nejustificate.

”Federaţia Rusă a iniţiat şi este prima cauză a apariţiei acestor probleme. Separatiştii distrug infrastructura şi este într-adevar o tensionare a situaţiei. Sunt coridoare umanitare, iar separatiştii distrug infrastructura. Îmi este greu să spun cine este autorul acestor acţiuni. Putin are consilieri, sunt stucturi de stat, se contează pe părerea multor persoane. Dar decizia finală îi aparţine presedintelui Putin. Kremlinul vrea să continue strategia, obiectivele lor sunt diferite”, a conchis ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Serghei Pirojkov.

Publika.md aminteşte că autorităţile separatiste de la Tiraspol nu exclud un război cu Ucraina. Site-ul departamentului de securitate din regiune a anunţat că naţionalişti ucraineni, deghizaţi în militari transnistreni, pregătesc provocări la frontiera cu ţara vecină.

Ambasadorul Ucrainei în Moldova, Serghei Pirojkov, spune că anunţul făcut de Departamentul de Securitate de la Tiraspol reprezintă o dezinformare.

 

Sursa: http://www.publika.md/ambasadorul-serghei-pirojkov-a-vorbit-la-publika-tv-despre-relatiile-cu-tiraspolul-si-santul-sapat-la-frontiera-cu-moldova_2040351.html