06.07.2016: Rogozin, declarații SCANDALOASE la Tiraspol: „Transnistria se poate baza pe umerii largi ai Rusiei”

Vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, aflat într-o vizită de lucru de două zile în R. Moldova, a stat mai mult la Tiraspol unde a avut întâlniri cu așa-zisa administrație a regiunii și a vizitat militarii ruși din stânga Nistrului. 

Cea mai mare parte a întrevederii cu liderul autoproclamat de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, s-a desfășurat cu ușile închise. 

Potrivit novostipmr.ru, Rogozin a declarat că nu a putut veni în ultimii doi ani în Transnistria, din cauza dificultăților cu care s-au confruntat delegațiile ruse la sosirea în R. Moldova, remarcând faptul că statutul regiunii „nu a avut nimic de câștigat” în ultimul timp. 

„Dimpotrivă, sunt greutăți după blocada și izolarea republicii”, a afirmat oficialul rus. Acesta a spus că, în cadrul comisiei interguvernamentale moldo-ruse, care urmează să elaboreze o foaie de parcurs privind relațiile bilaterale dintre cele două țări, Transnistria va avea „rol de observator”.

„În pofida oricăror greutăți, Transnistria se poate baza pe umerii largi ai Federației Ruse”, a zis Rogozin. 

„Moldova este interesată să se întoarcă pe piața rusă. Pentru asta, trebuie să-și facă temele pentru acasă scrise de partea rusă în Foaia de parcurs. Pentru Transnistria, această Foaie de parcurs va însemna rezolvarea problemelor economice”, a mai spus Rogozin.

Șevciuk i s-a plâns oficialului rus că nerecunoașterea independenței Transnistriei pe plan internațional și sutuația din Ucraina afectează dezvoltarea economică a Tiraspolului și a convenit cu Rogozin elaborarea unui program de colaborare a așa-zisei republici cu mai multe regiuni din Rusia. 

Oficialul rus a vizitat și militarii ruși din Transnistria, cărora „le-a dat indicații”, anunță așa-zișii oficiali transnistreni. 

„Este inutil să reții armata rusă cu clești administrative sau vamale. Acest lucru nu îi va reuși nimănui niciodată. Eu glumesc în acest sens și spun că tancurile rusești nu au nevoie de viză”, a declarat oficialul rus la Tiraspol. 

Dmitri Rogozin își va încheia vizita de două zile în R. Moldova astăzi.

 

Sursa: http://ziarulnational.md/rogozin-declaratii-scandaloase-la-tiraspol-transnistria-se-poate-baza-pe-umerii-largi-ai-rusiei/