06.05.2016: Tiraspolul NU este gata pentru reluarea negocierilor “5+2”. REACŢIA autorităţilor de la Chişinău

Tiraspolul susţine, în continuare, că nu este pregătit pentru reluarea negocierilor în formatul “5+2”, întrerupte acum aproape doi ani. Asta în timp ce Chişinăul consideră că o întrevedere în acest format trebuie organizată cât mai curând posibil şi susţine că este gata să discute orice subiect. Declaraţiile au fost făcute, astăzi, după întrevederea reprezentanţilor politici de pe cele două maluri ale Nistrului, Gheorghe Bălan şi Vitalii Ignatiev. 

Vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, a declarat că săptămâna viitoare în ţara noastră va veni reprezentatul special al OSCE în cadrul reglementării transnistrene. Potrivit lui, aceasta vizita urmează să pună bazele reluării negocierilor în formatul “5+2”.

La rândul său, partea transnistreană consideră că agenda discuţiilor urmează să fie stabilită doar după ce toate problemele vor fi discutate la nivelul grupurilor de lucru şi în formatul “1+1”.

“Noi nu vedem decizii concrete, avem sărbători, alte evenimente. Este puţin probabil că vom putea ajunge la anumite proiecte de decizii. Asta dacă doar la nivel declarativ vom fi gata pentru negocieri, dar nu vom analiza propuneri concrete la masa de negocieri”, a menţionat reprezentanul politic al Tiraspolului.

De cealaltă parte, vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, a îndemnat Tiraspolul să renunţe la declaraţii, care ar putea tensiona situaţia în procesul de negocieri. El a adus drept exemplu cazul aeronavei, care a efectuat zboruri în Zona de Securitate, în cadrul unui proiect internaţional privind cartografierea Republicii Moldova.

“Reprezentanţii Tiraspolului au fost informaţi cu privire la misiunea civilă a acestor avioane. Reprezentanţii Cadastrului din regiunea transnistreană salutau efectuarea acestor zboruri. Cu părere de rău, am fost martorii unei reacţii bolnăvicioase, inclusiv şi ridicarea în stare de alertă unor unităţi de apărare”, a concretizat Bălan.

Săptămâna trecută, Tiraspolul a anunţat că și-a plasat unitățile de apărare antiaeriană în stare de luptă. Asta după ce în perioada 4-27 aprilie, în spațiul aerian al regiunii separatiste, a fost văzut un avion al unei companii din România, care a câştigat licitaţia în cadrul unui proiect internaţional de cartografiere a ţării. Administraţia din stânga Nistrului susţinea atunci că zborurile nu au fost coordonate cu Tiraspolul.

 

Sursa: http://www.publika.md/tiraspolul-nu-este-gata-pentru-reluarea-negocierilor-5-2-reactia-autoritatilor-de-la-chisinau_2615041.html