06.04.2016: Război politic la Tiraspol. Sheriff vrea să-i lege mâinile lui Şevciuk

Lupta între pretinsul președinte al Transnistriei Evghenii Șevciuk și majoritatea din Sovietul Suprem, susținută de cel mai mare agent economic din regiune, compania Sheriff, se pare că este departe de a se finaliza. Deputații „grupului Sheriff” cer modificarea Constituției în vederea micșorării împuternicirilor șefului de la Tiraspol, iar compania acordă tot sprijinul financiar pentru ca locuitorii regiunii să nu simtă urmările crizei majore, cu care se confruntă administrația autoproclamatei republici.

Mai mult ca atât, deputații „grupului Sheriff” propun și un șir de modificări la aşa-zisa Constituție a autoproclamatei republici. Astfel ei doresc să oblige șeful „statului” să promulge orice document, adoptat de Sovietul Suprem. Potrivit aleșilor locali, la momentul actual Șevciuk refuză să semneze mai multe acte legislative, adoptate de parlamentul de la Tiraspol. Potrivit deputaţilor, în cazul, în care „Președintele Republicii nu semnează documentul timp de 14 zile calendaristice, acest drept trece la Președintele Sovietului Suprem”.

Inițiativa majorității parlamentare a fost susținută și de fostul șef al administrației Igor Smirnov, potrivit căruia „prevederile Constituției trebuie executate, și dacă sunt lacune, ce permit amânarea adoptării unor decizii importante, acestea trebuie excluse”.

Șevciuk pierde și în fața locuitorilor regiunii. În condițiile unei crize financiare majore și micșorării ajutorului din partea Rusiei, compania Sheriff a propus acordarea executivului de la Tiraspol 300 milioane ruble transnistrene, sau în jur de 520 milioane lei, pentru a achita datorii față de sectorul bugetar pentru anul 2015.

Mai mult ca atât în cadrul Sovietului Suprem se observă o luptă acerbă între „grupul Sheriff” și susținătorii lui Șevciuk. Ultimii au fost chiar învinuiți de discreditarea actualei majorități la Moscova. Astfel, se poate deja de vorbit despre startul campaniei pentru alegerile prezidențiale din decembrie 2016.

 

Sursa: http://www.deschide.md/ro/news/politic/26045/R%C4%83zboi-politic-la-Tiraspol-Sheriff-vrea-s%C4%83-i-lege-m%C3%A2inile-lui-%C5%9Eevciuk.htm