06.04.2016: Filip nu crede că Rusia va da curs cererii Tiraspolului de recunoaștere a pașapoartelor

Șeful Cabinetului de Miniștri de la Chișinău califică intenția Tiraspolului de a cere Rusiei să recunoască pașapoartele drept o tentativă de a redirecționa atenția cetățenilor din stânga Nistrului de la problemele actuale cu care se confruntă regiunea transnistreană.

După ședința de astăzi a Guvernului, Pavel Filip a declarat că „liderii din Transnistria trebuie să aibă o abordare constructivă în dialogul cu Chișinău”.

„De fiecare dată când liderii politici comit greșeli și aceste greșeli au un impact extraordinar de mare asupra propriilor cetățeni, asupra oamenilor care i-au ales, ei încearcă să vină cu diferite inițiative, declarații pentru a orienta opinia publică în altă parte de la greșelile comise de ei. Eu cred că această intenție se încadrează perfect în aceste noțiuni. Noi cunoaștem despre această orientare a liderilor din regiunea transnistreană, or de fapt acestea nu sunt soluții. Acestea sunt niște declarații care vin să îngreuneze procesul de negocieri dar și de a găsi soluții pentru a soluționa acest conflict teritorial cu regiunea transnistreană”, a precizat prim-ministrului.

Filip a recunoscut că pe parcursul anului 2016, toate negocierile dintre Chișinău și Tiraspol s-au axat pe rezolvarea problemelor din stânga Nistrului și practic nu au fost subiecte ce țin de interesele Chișinăului.

„Vreau să vă mai spun încă ceva foarte important, pe parcursul anului 2016 toate negocierile pe care le-am avut, au vizat subiecte ce țin de interesul celor care locuiesc în regiunea transnistreană și practic nu am avut subiecte ce țin de interesele Chișinăului. Noi am acceptat și această abordare, pentru că noi am dorit să găsim soluții care pot provoca și deschiderea pentru a rezolva și alte probleme cu care ne confruntăm”, a punctat premierul.

În același context, șeful Cabinetului de Miniștri a adăugat că pe parcursul anilor, liderii de la Tiraspol „au făcut și alte declarații de aderare și de recunoaștere de către Federația Rusă a acestui teritoriu ca fiind unul al Rusiei”.

„Ați văzut, că poziția Rusiei, care este constantă, se referă la recunoașterea integrității Republicii Moldova, și eu nu cred că și în această regiune va merge acel scenariu care a fost utilizat în regiunile de est ale Ucrainei. S-a pornit și acolo cu recunoașterea pașapoartelor sau acordarea automată a cetățeniei. Eu cred că este doar o declarație care are menirea să ducă în altă parte atenția oamenilor de la propriile probleme”, a adăugat premierul.

Amintim că acum câteva zile în Transnistria au avut loc audieri parlamentare cu participarea administrației de la Tiraspol. La finalul audierilor a fost redactată o rezoluție prin care Sovietul Suprem cere Moscovei recunoașterea actelor de identitate după modelul republicilor separatiste din Estul Ucrainei. În rezoluție se mai vorbește despre un război nedeclarat al Chișinăului împotriva Tiraspolului.

Tot în declarație de menționează Tiraspolul susține politica rusească privind apărarea drepturilor concetățenilor și a lumii ruse, transmit novostipmr.com

Această rezoluție notează necesitatea de informare a conducerii Federației Ruse privind situația din Transnistria în legătură cu instaurarea controlului comun moldo-ucrainean la punctul de trecere a frontierei Cuciurgan dar și despre eliminarea din considerente politice a Centralei termice de la Cuciurgan de pe piața energetică a Moldovei.

Pretinsul spicher al Sovietului Suprem, Aleksandr Șcerba a declarat că toate acțiunile realizate de către Republica Moldova sunt motivate din punct de vedere politic, iar scopul acestora ar fi sugrumare regiunii și scoaterea influenței ruse din regiune. Acesta a mai menționat că se va adresa Rusiei să recunoască actele de identitate emise de către Transnistria. Rezoluția va fi prezentată președintelui rus Vladimir Putin și vicepremierului, reprezentantul special pentru Transnistria, Dmitri Rogozin.

În cadrul audierilor, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că toate acțiunile Republicii Moldova îndreptate împotriva Transnistriei sunt îndreptate de fapt împotriva „Lumii Ruse”.

 

Sursa: https://deschide.md/ro/stiri/politic/9803/Filip-nu-crede-c%C4%83-Rusia-va-da-curs-Tiraspolului-de-recuoa%C8%99tere-a-pa%C8%99apoartelor.htm