06.03.2014: JurnalTV Chișinău – Separatiştii fug de la discuţii

La o lună de la incidentul de lângă localitatea Parcani, când trei angajaţi ai liceului cu predare în limba română din Tiraspol au fost reţinuţi pentru şase ore de separatişti, membrii Comisiei Unificate de Control nu au reuşit încă să discute despre cele întâmplate. De trei săptămâni, subiectul este amânat de la o şedinţă la alta. La fel s-a întâmplat şi astăzi, după ce reprezentanţii Tiraspolului au fost împotriva propunerii venite din partea Chişinăului de a restitui banii confiscaţi de către miliţienii separatişti. 

Astăzi, reprezentanţii Chişinăului au venit cu propunerea de a fi restituiţi cei peste 114 mii de lei, pe care miliţienii separatiştii i-au confiscat acum o lună de la directorul liceului cu predare în limba română din Tiraspol, bani din care urmau să fie achitate salariile profesorilor. Iniţiativa a fost respinsă de separatişti, chiar dacă membrii CUC din partea Rusiei au declarat că ar susţine-o. 

Precizăm că, acum o lună, directorul liceului cu predare în limba română din Tiraspol, contabilul, dar și şoferul au fost reţinuti pentru aproape şase ore, de securitatea tiraspoleană în momentul în care se întorceau din Căuşeni de unde aduceau banii pentru salarizarea cadrelor didactice. Separatiştii au confiscat 114 mii de lei, pe care i-au declarat contrabandă. Totodată, miliţia secesioniştilor i-a reţinut şi pe şase pacificatori care se deplasau spre unitatea militară, dar s-au oprit din drum pentru a vedea de ce au fost opriţi angajaţii liceului.