06.02.2015: Autorităţile din stânga Nistrului constată că regiunea se află în impas economic

Pentru a acoperi deficitul bugetului şi de a stabiliza situaţia sau să fie menţinută cel puţin la nivelul anului 2013, industria are nevoie de investiţii de peste un miliard de dolari, consideră presupusul ministru al dezvoltării economice de la Tiraspol, Alevtina Slincenco.

Potrivit agenţiei “INFOTAG“, la o întrevedere a conducerii parlamentului şi guvernului cu liderul din regiune, la care s-au discutat propunerile de ieşire din situaţia economică dificilă, aceasta a raportat că reducerea volumului producţiei industriale în ianuarie 2015 a constituit 16-18%.

“Despre înrăutăţirea situaţiei vorbesc şi indicii privind exporturile. Conform datelor operative în decembrie anul trecut şi ianuarie 2015 volumul exporturilor s-a redus cu 26%”, a spus ministrul, opinând că pentru a ieşi din situaţia economică dificilă “sunt necesare măsuri orientate spre înlocuirea importurilor, stimularea creării noilor produceri high-tech şi a locurilor de muncă”.

Potrivit ministrului Finanţelor, Elena Ghirjul, în ianuarie la buget au fost vărsate doar 84 milioane de ruble transnistrene, deşi lunar doar pentru achitarea salariilor, indemnizaţiilor şi pensiilor sunt necesare circa 150 de miloane de ruble.

“Orice măsuri anticriză fără o bază financiară sunt declarative. Mi-aş dori mai puţin populism în această situaţie. Nu putem sprijini totul concomitent, pentru aceasta sunt necesare resurse colosale. Trebuie stabilite priorităţile, sursele reale ale resurselor suplimentare, pentru a sprijini infrastructura socială şi economia”, a spus liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk.

 

Sursa: http://www.publika.md/autoritatile-din-stanga-nistrului-constata-ca-regiunea-se-afla-in-impas-economic_2227491.html