06.02.2014: Şase militari moldoveni din trupele de menţinere a păcii, REŢINUŢI de miliţia transnistreană şi apoi eliberaţi

Şase militari moldoveni din trupele de menţinere a păcii au fost reţinuţi de miliţia transnistreană. Incidentul a avut loc lângă localitatea Parcani, situată în zona de securitate. Ulterior, miliţia din regiunea separatistă i-a eliberat pe ostaşi.

Guvernul califică această acţiune unilaterală drept o provocare premeditată, menită să tensioneze situaţia şi să submineze procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

“Acest incident se înscrie în şirul presiunilor aplicate în ultima perioadă asupra instituţiilor moldoveneşti, inclusiv a şcolilor cu predare în grafie latină situate în regiunea transnistreană. Totodată, reţinerea pacificatorilor în Zona de Securitate reprezintă o acţiune fără precedent şi o sfidare directă la adresa operaţiunii de pacificare”, se spune în declaraţia Executivului.

Autorităţile de la Chişinău spun că au sesizat partenerii internaţionali în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, iar incidentele înregistrate astăzi vor fi abordate în mod prioritar în cadrul dialogului cu reprezentanţii de la Tiraspol, inclusiv în cadrul Comisiei Unificate de Control.

Publika.md aminteşte că astăzi, directorul Liceului Lucian Blaga de la Tiraspol a fost reţinut de miliţia transnistreană, împreună cu şoferul şi contabilul instituţiei. Toţi trei se întorceau din Căuşeni şi au fost opriţi în localitatea Parcani, fiind învinuiţi de contrabandă. Ulterior, ei au fost eliberaţi.

 

Sursa: http://www.publika.md/sase-militari-moldoveni-din-trupele-de-mentinere-a-pacii–retinuti-de-militia-transnistreana-si-apoi-eliberati_1795931.html