06.02.2014: MAE condamnă cu fermitate reţinerea celor trei angajaţi ai liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol

Tip: 

 Comunicat de presă

Data: 

 06.02.2014

Ministerul Afacerilor Externe al României condamnă ferm reţinerea, la 5 februarie 2014, de către reprezentanţi ai aşa-ziselor autorităţi transnistrene, a directorului liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol şi a altor doi angajaţi ai instituţiei, pe baza unor acuzaţii nefondate. Acest incident se înscrie într-o succesiune de acţiuni de presiune la adresa celor opt şcoli cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, accentuate în ultima perioadă.

Ministerul Afacerilor Externe al României a fost în contact permanent cu autorităţile Republicii Moldova pe parcursul zilei şi a urmărit îndeaproape evoluţia situaţiei.

De la începutul lunii decembrie 2013, acţiunile de intimidare şi hărţuire împotriva celor opt şcoli cu grafie latină au fost semnalate şi aduse în mod constant de Ministerul român al Afacerilor Externe în atenţia formatelor multilaterale. Între demersurile întreprinse figurează:

  • – întrevederea ministrului afacerilor externe Titus Corlăţean cu Astrid Thors, Înaltul Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE, în contextul reuniunii ministeriale OSCE de la Kiev (5 decembrie 2013), în cadrul căreia s-a solicitat implicarea oficialului OSCE în remedierea situaţiei şcolilor;
  • – semnalarea gravităţii problemei, în coordonare cu Republica Moldova, începând cu decembrie 2013, în instanţe multilaterale cu preocupări legate de respectarea drepturilor omului: Consiliul Permanent al OSCE şi Comitetul Delegaţilor Miniştrilor al Consiliului Europei;
  • – scrisori transmise de ministrul afacerilor externe Titus Corlăţean către preşedintele-în exerciţiu OSCE (mandat exercitat în 2014 de Elveţia) şi Înaltul Comisar OSCE pentru Minorităţi Naţionale, solicitând implicarea în revenirea la normalitate a funcţionării şcolilor.

De asemenea, incidentul din 5 februarie 2014 a fost semnalat, în chiar aceeaşi zi, de către secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, consilierilor Înaltului Comisar OSCE pentru Minorităţi Naţionale (ICMN), aflaţi în vizită la Bucureşti, cu solicitarea implicării oficialului OSCE.

Ministerul Afacerilor Externe rămâne pe mai departe în contact cu autorităţile de la Chişinău şi va continua să facă eforturi, pe toate canalele diplomatice disponibile, pentru încetarea acţiunilor de intimidare şi remedierea grabnică a problemelor celor opt şcoli din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

 

Sursa: http://www.mae.ro/node/24677