06.02.2014: Băsescu: Reţinerea directorului Liceului “Lucian Blaga” din Tiraspol este o provocare menită să tensioneze situaţia din Transnistria

Preşedintele României, Traian Băsescu, consideră că reţinerea directorului, a contabilei şi a şoferului de la liceul de limbă română “Lucian Blaga” din Tiraspol reprezintă o provocare menită să tensioneze situaţia din Transnistria şi cere OSCE să intervină de urgenţă, scrie realitatea.net.

“Este inacceptabil tratamentul la adresa şcolilor româneşti din Transnistria, cărora le-au fost blocate, în mod abuziv, conturile pentru a nu-şi putea plăti datoriile la chirie şi la utilităţi, iar, ulterior, le sunt confiscaţi banii necesari pentru plata datoriilor şi a salariilor profesorilor. Reţinerea reprezentaţilor liceului de limbă română şi confiscarea acestor bani reprezintă o provocare menită să tensioneze situaţia în zona separatistă Transnistria”, a declarat preşedintele român.

În acest context, preşedinte Traian Băsescu solicită Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi mediatorilor conflictului transnistrean “să intervină de urgenţă, în conformitate cu regulile stabilite în Formatul 5+2, pentru rezolvarea situaţiei create”.

Publika.md aminteşte că, ieri, directorul Liceului Lucian Blaga de la Tiraspol a fost reţinut de miliţia transnistreană, împreună cu şoferul şi contabilul instituţiei. Toţi trei se întorceau din Căuşeni şi au fost opriţi în localitatea Parcani, fiind învinuiţi de contrabandă. Ulterior, ei au fost eliberaţi.  Tot astăzi, miliţienii transnistreni au reţinut şi şasemilitari moldoveni din trupele de menţinere a păcii. Aceştia au încercat să afle de ce au fost arestaţi reprezentanţii instituţiei de învăţământ.

Conturile liceului teoretic cu predare în limba română “Lucian Blaga” de la Tiraspol au fost deblocate săptămâna trecută, după ce au fost blocate la mijlocul lui ianuarie. La începutul lui decembrie, liceul a fost percheziţionat de către angajaţii procuraturii transnistrene.

Sursa: http://www.publika.md/basescu–retinerea-directorului-liceului-lucian-blaga-din-tiraspol-este-o-provocare-menita-sa-tensioneze—situatia-din-transnistria_1796241.html