05.11.2015: Căutat de Interpol, se vrea deputat în sovietul suprem de la Tiraspol

Serghei Mantaluța, cetățean al Federației Ruse și fost angajat în comitetul vamal din regiunea transnistreană, s-a înscris în cursa pentru funcția de ales local în forumul legislativ de la Tiraspol.

Acesta promite că va apăra interesele veteranilor de război, profesorilor și sportivilor din regiune, într-un spot video.

În mod întâmplător sau nu, dar vocea din spatele acestui spot a mai apărut în alte video-uri de denigrare a imaginii activiștilor de drepturile omului din regiunea transnistreană.

Candidatul a fost criticat însă de internauți, care-l acuză de corupție, escrocherie, șantaj și îmbogățire ca urmare a activității sale în serviciul tiraspolean privind combaterea contrabandei.

În 2014, Mantaluța a participat la reținerea directorului Liceului Lucian Blaga de la Tiraspol, Ion Iovcev și confiscarea mijloacelor bănești destinate plății salariale profesorilor școlii cu predare în grafie latină.

Acesta a avut un comportament agresiv față de profesorii singurului liceu cu predare în grafia latină din Tiraspol. Aceștia au fost umiliți, ținuți în frig preț de câteva ore. Organele de drept ale R. Moldova au inițiat o anchetă în acest și l-au anunțat în căutare internațională pentru fapte penale prevăzute de Codul penal al Republicii Moldova. În iunie 2015 acesta fusese reținut în Sankt Petersburg, dar eliberat pentru că Rusia nu-și extrădează cetățenii.

Fotoliul de deputat local i-ar asigura o anumită imunitate. Iar arestarea acestuia de organele de drept ar crea dificultăți pentru procesul de negocieri dintre Chișinău și Tiraspol, care, posibil va acuza Moldova de acțiuni distructive și subminarea negocierilor – o practică destul de răspândită în ultima perioadă.

 

Sursa: http://www.moldova.org/cautat-de-interpol-se-vrea-deputat-in-sovietul-suprem-de-la-tiraspol/