05.06.2014: Ucraina securizează segmentul transnistrean al frontierei cu Moldova

Imediat după ce președintele ucrainean interimar, Oleksandr Turcinov, a dispus examinarea în regim de urgență, de către structurile de forță, a propunerii privind instituirea legii marțiale în regiunile de conflict ale țării, armata ucraineană și-a întărit pozițiile inclusiv pe perimetrul transnistrean al frontierei cu Republica Moldova.

 

Recentele evenimente tragice din Odesa cu implicarea provocatorilor din regiunea transnistreană, prezența militarilor ruși (pe post de pacificatori) în regiunea separatistă pro-rusă, arsenalul de armament de la Cobasna (depozitele fostei armate a 14-a a Rusiei) și intensificarea activităților de spionaj în favoarea Rusiei, raportate de structurile de securitate din Ucraina și Moldova, au determinat Kievul să-și fortifice capacitățile militare pe segmentul transnistrean al frontierei cu Republica Moldova. Din sectorul de frontieră de 939 km care separă Moldova de Ucraina, un segment de 405 km este controlat de autoritățile separatiste transnistrene.

 

Șeful Serviciului ucrainean de protecție a frontierelor, Mikola Litvin, a precizat că Kievul a trimis “personal suplimentar şi echipamente militare la frontiera cu Republica Moldova, dar numai pe segmentul transnistrean, din cauza staționării trupelor ruse în regiunea separatistă”. De asemenea, el a spus că au primit întăriri (cu trupe și echipamente militare) și posturile ucrainene care păzesc frontiera dintre Ucraina și Rusia, “pentru oprirea combatanţilor separatişti care încearcă să pătrundă pe teritoriul ucrainean”.

 

Potrivit presei de la Chișinău, militarii ruși din regiunea transnistreană ar racola “voluntari” din rândul populației, pentru a-i trimite să lupte contra Ucrainei. Mai mult, unele portaluri de știri de la Tiraspol au scris că fostul șef al comitetului de securitate de la Tiraspol (KGB), Nikolae Zemțov, a fost demis luna trecută de către liderul separatist transnistrean Evghenii Șevciuk, deoarece ar fi refuzat să contribuie la racolarea așa-zișilor „voluntari” transnistreni. În plus, Zemțov a refuzat să renunțe la cetățenia Ucrainei pe care o deținea. În locul lui, a fost numit șef al KGB-ului transnistrean Mihail Levițki (născut în regiunea Odesa) care a ocupat anterior mai multe funcții militare printre care și cea de comandant al armatei a 14-a a Federației Ruse.

 

La ultima rundă de negocieri în problema transnistreană, reprezentanții Tiraspolului au cerut acordul Chișinăului, mediatorilor și observatorilor de a pune în funcțiune aerodromul militar din Tiraspol. Chișinăul a refuzat, invocând imposibilitatea de a controla aerodromul respectiv.

 

Sursa: http://www.dw.de/ucraina-securizeaz%C4%83-segmentul-transnistrean-al-frontierei-cu-moldova/a-17681946