05.02.2015: Noi măsuri anticriză în Transnistria! Taie indemnizațiile judecătorilor și procurorilor

Așa-zisul guvern de la Tiraspol a propus sovietului suprem să voteze un proiect de lege prin care judecătorii și procurorii ieșiți la pensie să primească indemnizații mult mai mici. Măsura este necesară în condițiile în care economia regiunii stagnează, iar veniturile la buget au scăzut de câteva ori în ultimele luni. Autoproclamatele autorități transnistrene sunt în incapacitate de plată și nu reușesc să achite nici măcar salariile bugetarilor și pensiile.

Executivul de la Tiraspol a propus să fie reduse indemnizațiile pentru judecători și procurori întrucât aceștia primesc la pensionare între 17 și 40 de mii de dolari, de 330 de ori mai mult decât o pensie medie în regiune. Indemnizațiile vor fi egalate cu cele achitate în alte domenii de activitate, dar nu este precizată suma. Anterior, au fost anulate indemnizațiile unice achitate la pensionarea militarilor și polițiștilor.

În prezent, salariul unui polițist din Transnistria ajunge la 3,5 mii de ruble (315 dolari), iar al unui judecător din regiune – șapte mii de ruble (730 dolari).

Unii deputați din sovietul suprem au fost împotriva propunerii parvenite de la guvern, dar ministrul finanțelor Elena Ghirjul a încercat să-i convingă că situația economică este catastrofală și trebuie să se recurgă la măsuri nepopulare pentru a economisi.

„Pentru luna ianuarie noi am acumulat în buget 84 de milioane de ruble. Pentru plata salariilor sunt necesare 115 milioane, pensii – 18 milioane, alocații pentru copii – 4 milioane, pensii pentru militari – 12 milioane. Cele 84 de milioane de ruble nu ajung nici pentru salarii. Lunar, pentru chletuieli sociale minime sunt necesare 190 de milioane. Care sunt mai necesare – salariile sau indemnizațiile? Să lăsăm populismul și să reacționam așa cum ne dictează situația”, i-a îndemnat așa-numitul ministru al finanțelor pe deputații transnistreni.

După dezbateri, documentul propus de guvern pentru micșorarea indemnizațiilor judecătorilor și procurorilor a fost adoptat în primă lectură, iar pentru cea de-a doua lectură vor fi luate în calcul câteva amendamente propuse de așa-zișii deputați.

 

Sursa: http://ziarulnational.md/noi-masuri-anticriza-in-transnistria-se-taie-din-indemnizatiile-judecatorilor-si-procurorilor/