05.02.2014: Directorul Liceului Teoretic „Lucian Blaga” și alte două persoane private ilegal de libertate

Astăzi, 05 februarie 2014, directorul Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din or. Tiraspol, Ion Iovcev, contabila şi şoferul instituției de învățământ au fost stopat de către miliția din regiunea transnistreană, ulterior au fost lipsiţi de libertate. Vice-directorul instituţiei, dna Raisa Pădurean a comunicat că această lipsire de libertate a fost determinată de înaintarea unei acuzaţii de contrabandă a mijloacelor băneşti, bani care de fapt reprezintă salariul tuturor angajaţilor instituţiei.

Această acţiune a administraţiei separatiste este o sfidare a tuturor angajamentelor de respectare a dreptului de a profesa şi a învăţa în instituţiile de învățământ cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană.

Acțiunile săvârșite de către reprezentanții miliției de la Tiraspol urmează a fi calificate ca privare ilegală de libertate, infracțiune ce se încadrează în prevederile art. 166 al. 2 a Codului Penal al R. Moldova, care se pedepsește cu închisoare de la 3 la 7 ani.

Aceste acțiuni ilegale fac parte din șirul acțiunilor de intimidare și persecutare a instituțiilor de învățământ cu pretare în grafia latină din regiunea transnistreană, care au devenit mai vizibile și accentuate în urma pronunțării hotărârii CtEDO în cauza Catan şi alţii 170 c. Moldovei şi Rusiei.

Asociația Promo-LEX își manifestă îngrijorarea pentru viața și siguranța celor trei și solicită autorităților constituționale să întreprindă măsuri urgente de eliberare a acestora și să înceapă cercetarea cauzei și circumstanțelor acestei “rețineri” ilegale în vederea stabilirii vinovaților și atragerii lor la răspundere.

Totodată ținem să reamintim părţilor implicate în procesul de reglementare paşnică a problemei transnistrene că astfel de acțiuni sunt inadmisibile, ilegale și revoltătoare.

Pentru mai multe detalii, contactaţi: Alexandru Postica, Avocat, Director Program Drepturile Omului, Asociația Promo-LEX: Tel: (22) 450024, GSM: 069104851, e-mail: info@promolex.md

Sursa: http://promolex.md/index.php?module=press&cat=0&item=1419