05.01.2014: Președintele RM a mulțumit OSCE pentru poziție fermă în soluţionarea conflictului transnistrean

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti a mulțumit Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) pentru exprimarea unei poziții ferme și consecvente de soluţionare a conflictului transnistrean pe baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Șeful statului și-a exprimat recunoștința în cadrul unei întrevederi cu Jennifer Leigh Brush, șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, astăzi, 5 februarie a.c.

După cum comunică TRIBUNA, Nicolae Timofti  și-a exprimat dorința ca părțile implicate în negocierile în formatul 5+2 să-și intensifice eforturile în vederea identificării unor soluții politice durabile de reglementare a diferendului transnistrean. „Acordarea unui statut special regiunii din stânga Nistrului în cadrul Republicii Moldova oferă condițiile necesare pentru bunăstarea și păstrarea identității etnice şi culturale a tuturor cetățenilor”, a declarat președintele țării.

Totodată, șeful statului  și-a exprimat îngrijorarea față de acțiunile deliberate ale autorităților din regiunea transnistreană de tensionare a situației, având drept scop obstrucționarea parcursului european al Republicii Moldova.

Președintele a reiterat poziția oficială a autorităților Republicii Moldova cu privire la necesitatea retragerii de pe teritoriul țării noastre a trupelor şi stocurilor de muniţii ale Federației Ruse, precum și înlocuirea forțelor de menținere a păcii din zona de securitate de pe Nistru cu o misiune civilă cu mandat internațional.

Șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Jennifer Leigh Brush, a pledat pentru consolidarea încrederii între cele două maluri ale Nistrului prin includerea pe agenda negocierilor atât a problemelor politice, cât și a celor sociale și economice.

„Respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană rămâne o preocupare constantă a organizației. Vom depune toate eforturile pentru asigurarea funcționării normale a școlilor cu predare în limba română din stânga Nistrului”, a declarat Jennifer Leigh Brush.

Cristina Pendea

 

Sursa: http://tribuna.md/2014/02/05/presedintele-rm-a-multumit-osce-pentru-pozitie-ferma-in-solutionarea-conflictului-transnistrean/