04.12.2015: RAPORT în Parlament: Moldovenii RISCĂ să plătească datoria pentru gaze a Tiraspolului

Consumatorii din dreapta Nistrului ar putea să fie impuşi să plătească datoria la gaze naturale care se acumulează din cauză că administraţia de la Tiraspol nu plăteşte. 

Declaraţii în acest sens a făcut azi în Parlament viceministrul Economiei Valeriu Triboi. “Contractul cu Gazprom ar fi avantajos, dar anual MoldovaGaz acumulează datorii de 700 de milioane de dolari, din cauză că transnistrenii nu achită”, a precizat Valeriu Triboi. 

Demnitarul moldovean a afirmat că Ministerul Economiei insistă, în negocierile cu Gazprom, ca datoriile celor două părţi ale Nistrului să fie separate, dar nu a primit un răspuns ferm din partea gigantului rus.

Datoriile neachitate de partea transnistreană, care este de asemenea deservită de MoldovaGaz, nu permit consumatorilor moldoveni să plătească mai puţin, pe fundalul scăderii preţului la carburanţi în lume.

Viceministrul Economiei Valeriu Triboi a mai declarat că i-a cerut actualului şef al MoldovaGaz Aleksandr Gusev să-şi dea demisia şi acum aşteaptă încuviinţarea conducerii de la Gazprom, care deţine pachetul majoritar de acţiuni la MoldovaGaz.   

PUBLIKA.MD reaminteşte că, săptămâna trecută, procurorii moldoveni au efectuat percheziţii la sediul din Chişinău al MoldovaGaz şi la domiciliul lui Aleksandr Gusev în cazul a două dosare penale.

La momentul publicării acestui articol în Parlament continuau audierile la subiectul securităţii energetice a ţării.  

 

Sursa: http://www.publika.md/raport-in-parlament-moldovenii-risca-sa-plateasca-datoria-pentru-gaze-a-tiraspolului–_2465091.html