04.12.2015: Moldova insistă ca Rusia să retragă contingentul militar din Transnistria

Republica Moldova insistă pentru retragerea totală a trupelor ruse şi echipamentelor militare din Transnistria şi pentru transformarea operaţiunii internaţionale de pace din regiunea separatistă în misiune civilă, a declarat Natalia Gherman, ministrul moldovean de Externe, la o reuniune OSCE.

 

Rusia trebuie să retragă în totalitate trupele şi echipamentele militare din Transnistria, în conformitate cu angajamentele internaţionale, a declarat Natalia Gherman, conform Interfax, la reuniunea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), desfăşurată la Belgrad.

 

“Chişinăul este preocupat în legătură cu prezenţa factorului militar rus în regiune şi a stocurilor masive de muniţie”, a explicat Gherman.

 

“Procesul de negocieri este rămas în urmă din cauza a numeroşi factori, mai ales din cauza poziţiei dure a Transnistriei şi a precondiţiilor impuse”, a subliniat Gherman.

“Cu toate acestea, dialogul continuă prin întruniri la nivelul reprezentanţilor politici şi prin grupuri de experţi. S-au înregistrat anumite progrese în găsirea unor soluţii în domeniul protecţiei mediului, transportului feroviar şi rutier”, a subliniat şeful diplomaţiei moldovene.

Negocierile privind soluţionarea crizei transnistrene se desfăşoară în formatul 5+2 (R.Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE, UE şi SUA).

“Contrar acuzaţiilor false ale Transnistriei privind o presupusă blocadă economică, noi şi partenerii noştri din Uniunea Europeană am făcut progrese importante pentru facilitarea procedurilor comerciale şi pentru a asigura tratament preferenţial pentru companiile transnistrene pe pieţele europene”, a subliniat Natalia Gherman, pledând pentru continuarea dialogului în criza transnistreană “la toate nivelurile şi fără precondiţii”.

“Sunt mulţumită că aici, la OSCE, am convenit asupra unui obiectiv comun – căutarea unei soluţii complete axată pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, cu un statut special pentru regiunea Transnistria şi prin garantarea drepturilor omului, a libertăţilor politice, economice şi sociale pentru locuitorii regiunii”, a insistat ministrul moldovean de Externe.

 

Sursa: http://www.mediafax.ro/externe/moldova-insista-ca-rusia-sa-retraga-contingentul-militar-din-transnistria-14909504