04.11.2016: Şalaru: Poroşenko şi-a dat acordul pentru coridorul verde prin care Rusia să-şi retragă trupele din regiunea transnistreană

Președintele Ucrainei, Piotr Poroșenko, este de acord cu crearea unui coridor verde pentru retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului. 

Sursă foto: moldova.org

Sursă foto: moldova.org

Invitat la emisiunea „Punctul pe azi” de la TVR, ministrul Apărării de la Chişinău, Anatol Şalaru, a declarat că va merge sâmbătă, 5 noiemebrie, la Odesa pentru a discuta detaliile acestui subiect cu omologul său ucrainean, Stepan Poltorak.

„Am avut o discuție acum o lună și ceva cu ministrul Apărării din Ucraina și i-am propus să se gândească asupra creării unui coridor verde pentru ca trupele și armamentul rusesc din Transnistria să fie retrase în Rusia. Or, ambasadorul Gubarev a declarat că ei nu-și pot retrage armamentul din Transnistria deoarece au probleme în Ucraina. Atunci ministrul Apărării mi-a zis că va trebui să discute cu Președintele Poroșenko acest lucru. S-a discutat și Președintele Poroșenko a zis că este de cord să discutăm această problemă și s-o rezolvăm, în cazul în care ei decid să se retragă. Și m-a invitat sâmbătă la Odesa să discutăm acest subiect și să punem la punct aceste detalii. Eu cred că este foarte important dacă noi finalizăm această discuție”, a precizat Anatol Şalaru.

Anterior, ministrul Apărării a spus că acest coridor verde se poate realiza prin trei modalităţi: pe cale terestră, traversând teritoriul ucrainean, pe cale aeriană, folosind aeroportul de la Mărculești, sau pe cale maritimă, prin intermediul portului Giurgiulești.

În regiunea transnistreană se află cel mai mare depozit de arme din Europa de Est, construit în 1940, în satul Cobasna, situat la circa 200 de kilometri de punctul de trecere al frontierei Leușeni-Albița.

Total necunoscut europeanului de rând, satul Cobasna se află permament pe lista de „alarme roşii” a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care nu de puţine ori a atras atenţia Chişinăului că deţine pe teritoriul Republicii Moldova o veritabilă bombă cu ceas. Dacă cele aproximativ 20.000 de tone (conform cifrelor făcute publice de organizaţiile internaţionale) de muniţii rămase în depozit în urma destrămării URSS vor fi înghiţite de un incendiu, Republica Moldova s-ar trezi subit în plin cataclism ecologic.

În acest depozit se păstrează moştenirea de arme a fostei armate a 14-a, dar și o parte din armamentul din fosta RDG și Cehoslovacia.

Autorităţile de la Chişinău nu exclud furtul sistematic de muniţii din depozit în scopuri de crimă organizată.

 

Sursa: http://infoprut.ro/45671-salaru-porosenko-si-a-dat-acordul-pentru-coridorul-verde-prin-care-rusia-sa-si-retraga-trupele-din-regiunea-transnistreana.html